Gouden Gurbes voor beste iepenloftspullen uitgereikt

Voor het elfde achtereenvolgende jaar zijn vrijdagavond de Gouden Gurbes uitgereikt, de prijzen waarmee de LC de beste iepenloftspullen van het afgelopen jaar bekroont.

Er waren deze zomer vijftien iepenloftspullen. In See fan Lân (Snakkerburen), over het ‘onmogelijke’ liefdesverhaal tussen de boerenzoon Sjoerd en de Hollandse onderneemster Simone, was volgens de jury de beste voorstelling van het voorbije seizoen.

Jorwert won twee prijzen voor 'It bjusterbaarlike foarfal fan de hûn yn de nacht', de Friese bewerking van het Engelse toneelstuk en boek The Curious Incident of the Dog In The Night-Time: de prijs voor beste hoofdrol en de publieksprijs.

Hoofdrolspeler Bauke Haanstra werd geprezen voor de manier waarop hij het publiek meenam in de wereld van de 16-jarige Kristian Johan Frâns Boonstra, een jongen met een autistische stoornis. De publieksprijs werd bepaald op basis van de door het publiek uitgebrachte stemmen (17.140 in totaal) plus stemmen van de lekenjury.

De prijs voor de beste bijrol was voor Hyltsje Smedes voor zijn rol van Ange in Manon (Dronryp). Die voor de beste vormgeving ging naar de makers van It kistke fan Sybrant Roorda (Spannum).

De jury, dit jaar bestaande uit theaterdocente en actrice Eline de Vries, theatermaker Folkert Wesseling en LC-recensente (jury-voorzitter) Cilla Geurtsen, kende een speciale Gurbe toe aan Marius Del Grosso voor zijn inzet voor het jeugdtheater.

De uitreiking was in de Harmonie in Leeuwarden.

Lees hier het volledige juryrapport

Dit was het slotfilmpje aan het einde van de uitreiking (gebruikers van de app klikken hier):

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement