Google zegt: 'D66 en GroenLinks grote winnaars verkiezingen'

Tot de verkiezingen analyseert online marketingexpert Joël Heiner van Followr voor de LC in de rubriek 'Google zegt:' het Friese politieke zoekgedrag op Google. Vandaag: een voorspelling op basis van Google.

Kan je aan de hand van Google Trends de uitslag van de verkiezing voorspellen? Laten we het eens proberen aan de hand van de populairste zoekopdrachten van de afgelopen vijf dagen, het moment dat politiek zoekgedrag explosief stijgt. Het aantal zetels voorspellen is onmogelijk, een ranglijst van de winnaars en verliezers opmaken is dat niet. Dat levert als we populariteit van lijsttrekker en partij combineren onderstaande grafiek op, met twee verrassende partijen op de gedeeld eerste plaats:

Goed nieuws voor progressief Nederland: GroenLinks en D66 eindigen bovenaan. Maar zijn dit betrouwbare cijfers? Nee. Ze geven geen exact beeld, het is eerder een vage contour. Kijk maar eens als we dezelfde data opvragen van de laatste vijf dagen voor de verkiezingen in 2012, waarin we de uitslag en een combinatie van de populariteit van partij en lijsttrekker in Google tegenover elkaar zetten:

Wat opvalt is dat de PvdA als winnaar uit de bus kwam met VVD als tweede. In werkelijkheid was het omgekeerd met 38 tegenover 41 zetels. Google Trends voorspelde alleen de exacte posities op de ranglijst van PVV en SP juist. Aan de andere kant, erg ver zat het er ook niet naast.

Dat D66 en GroenLinks het waarschijnlijk goed gaan doen, is ook wat de peilingen laten zien. Zo legt dit resulaat uit Google vooral een sentiment bloot.

Eerdere resultaten

Maar kan je deze data verfijnen tot een meer afgewogen conclusie? Dat kan, door ook andere factoren in de voorspelling te betrekken.

Peilingen bijvoorbeeld. En hoe die afwijken van de einduitslag. Dat levert onderstaande tabel op als we gebruik maken van de laatste peiling in 2012 door Peil.nl van Maurice de Hond:

Op basis van deze mix van zoekgedrag, peilingen en andere omstandigheden kunnen we een voorspelling per partij doen, dat levert onderstaande hypothese (met verwachte zetelaantallen) op. Of die klopt? Daar komen we donderdag op terug.

VVD

De VVD blijft de grootste partij. Aan de hand van zoekopdrachten op Google blijkt dat men de VVD en Mark Rutte associeert met verschillende thema's. De constant gebleven interesse duidt erop dat een groot deel van de mensen die in 2012 op de liberalen stemde dat nu weer zal doen. Verwachting: 29 zetels.

PVV

Geert Wilders was vrij afwezig deze campagne. Hij heeft bovendien weinig nieuws te melden in vergelijking met eerdere verkiezingen. Ook kon hij niet profiteren van de ontwikkelingen rondom de diplomatieke rel met Turkije. Sterker nog, hij schaarde zich, noodgedwongen, achter de beslissing van het kabinet om zaterdag de Turkse minister Kaya uit te zetten. Wilders en de PVV deden het goed in Google maar een groot deel van de mensen die deze termen intikte op Google was waarschijnlijk op zoek naar bevestiging van het eigen gelijk. Zoekgedrag rondom andere partijen wijst uit dan men inhoudelijke verschillen wil ontdekken. De PVV wordt echter maar met een beperkt aantal thema's geassocieerd. Dat Wilders het in 2012 in de peilingen beter deed dan in de uiteindelijke uitslag, trekt het verwachte aantal zetels nog iets omlaag: 19 zetels.

CDA

Het CDA wordt de tweede partij. Buma toonde deze campagne het CDA als stabiele middenpartij en kwam bovendien met een handvol argumenten die ook meer rechtse kiezers aanspraken, waardoor hij stemmen weghaalt bij VVD en PVV. Een flamboyante lijsttrekker blijkt opnieuw voor de Christen-democraten geen vereiste. Zowel in de peilingen als in de zoekresultaten op Google zit het CDA in de stijgende lijn. Wie die lijn doortrekt, komt hier op uit: 24 zetels.

GroenLinks

In vergelijking met 2012 maakt GroenLinks in zetelaantal een gigantische sprong. Doorstoten naar het premierschap zit er echter voor Jesse Klaver waarschijnlijk niet in. Hij lijkt net als Emile Roemer van de SP in 2012 te vroeg te hebben gepiekt. GroenLinks bouwde de afgelopen weken een grote schare trouwe volgelingen op maar de afgelopen dagen is die groei gestagneerd. De rek lijkt er - ook online - wat uit. Gezien de overeenkomsten in de peilingen met de SP in 2012, lijkt het voor GroenLinks een zelfde zetelaantal te worden als wat de socialisten destijds behaalden: 15 zetels.

D66

Alexander Pechtold en D66 worden op Google veel geassocieerd met zorg en onderwijs. De partij is de afgelopen dagen ongekend populair in de zoekmachine en profileert zich als een prima alternatief voor VVD en CDA in het midden. Wat wel opvalt, op Pechtold zelf wordt niet zoveel gezocht als op de partij. Verwachting: 18 zetels.

SP

De verkiezingen in 2012 vielen uiteindelijk tegen voor de SP. Dit keer was er minder 'buzz' rond de socialisten. Een deel van de kiezers zou kunnen overstappen naar GroenLinks. Er wordt ook enigzins gezocht op de verschillen tussen Roemer en Klaver, maar of er echt veel kiezers over zullen stappen? Waarschijnlijk niet. De SP blijft daardoor op 15 zetels.

PvdA

De PvdA steeg naar grote hoogten in 2012 maar lijkt nu weer net zo hard naar beneden te storten. Ondanks de komst van Lodewijk Asscher als nieuwe lijsttrekker. Een gegeven dat niet bij alle kiezers bekend was, want 'lijsttrekker PvdA' werd met regelmaat op Google ingetikt. Met Diederik Samsom aan het roer stond de partij fier boveaan in de zoekresultaten. Nu is het marginaal. 2012 toonde aan dat partijen die in de peilingen weinig zetels werden toegedicht, niet voor plotselinge verrassingen zorgden. De PvdA zal het moeten doen met 9 zetels.

ChristenUnie, 50Plus, PvdD

De kleine drie partijen waar we verder naar gekeken hebben, zullen op basis van Google redelijk in de buurt van de peilingen komen. Voor 50Plus, wiens lijsttrekker Henk Krol zich op de nodige zoekmachineaandacht mag verheugen, betekent dat drie zetels winst: van 2 naar 5 zetels. De ChristenUnie is niet erg aanwezig in de zoekresultaten en blijft waarschijnlijk staan op 5 zetels. De PvdD doet het van deze drie veruit het beste in Google. Daarom eindigen zij met een zetel meer dan de peilingen: 3 zetels.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement