'God zou je niet homo hebben gemaakt als Hij dat niet had gewild'

FOTO NIELS DE VRIES

Eline Gerrits is lesbisch en christen. En haar eigen kerk in Heerenveen is het er hartgrondig mee eens dat dat goed samengaat.

Op haar scoutingjasje prijkt het insigne van een duifje naast dat van een regenboog. Voor Eline Gerrits (14) uit Heerenveen staan ze voor twee belangrijke dingen in haar leven: ze is christen en lesbisch. En die twee gaan heel goed samen. ,,Die boodschap wil ik ook uitdragen.”

Woensdag hees ze haar eigen regenboogvlag, symbool van de homobeweging, bij de protestantse Trinitaskerk in Heerenveen, waarvan haar ouders lid zijn. De kerkenraad wilde die vlag daar uithangen, nadat zo’n 250 orthodoxe predikanten dit weekend de Nashville-verklaring ondertekenden. Daarin wordt homoseksualiteit veroordeeld; homo’s mogen ‘zo’ zijn en dat ook zeggen, maar mogen daar verder niets mee doen.

‘Al zo lang normaal’

Eline begrijpt er weinig van. ,,Als je op hetzelfde geslacht valt en je mag je niet uiten, wat voor waarde heeft een coming-out dan? Het is 2019! Homoseksualiteit is al zo lang normaal. Sinds 2001 kunnen we al trouwen. Dus waarom dan zo’n statement?”

Op haar elfde wist ze al dat ze op meisjes valt. ,,Voor je uit de kast komt zit je in een proces van zelfacceptatie. Ik ben overtuigd christen en dacht veel na. Mijn conclusie was: als je gay bent, doe je niemand kwaad, dus hoe kan het dan fout zijn? Het is gewoon liefde tussen twee mensen.”

‘Geen keus tussen christen en homo’

In de Trinitaskerk is ze tot nog toe de enige jongere die openlijk homoseksueel is. De tiener wil christelijke jongeren die nog niet uit de kast zijn een hart onder de riem steken. ,,Het is oké als je zo bent. Je hoeft je er niet rot over te voelen. God zou je zo niet hebben gemaakt als Hij dat niet had gewild. Je hoeft geen keus te maken tussen christen en homo zijn. Allebei kan.”

Haar ouders Marjon en Peter Gerrits staan vierkant achter hun dochter. ,,We hebben de mogelijkheid altijd opengehouden dat een van onze vier kinderen homo kon zijn”, vertellen ze. ,,Het belangrijkste is dat ze zich veilig voelen. Hun geluk en welzijn staan voorop.” Dat bij hun kerk de regenboogvlag wappert, vinden ze mooi. ,,De kerk laat zo duidelijk zien dat iedereen welkom is en dat je mag zijn wie je bent.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland