Gluren en proeven tijdens Expeditie Voorstreek

Zestig abonnees van de Leeuwarder Courant gingen woensdagavond met redacteuren Jantien de Boer en Kirsten van Santen mee op expeditie over de Voorstreek.

Recensie: 'Wereldburgers van de Voorstreek' verbreedt je blik (★★★★)
Lees verder

In ganzenpas ging het woensdagavond de Voorstreek over. Veel winkels waren, vlak voor aanvang van Tryaters theatervoorstelling Wereldburgers van de Voorstreek, al gesloten; de rolluiken waren naar beneden, in de winkels brandde geen licht. Maar zelfs na sluitingstijd gaat het leven op de Voorstreek op veel plekken gewoon door. In barbershop Tzjilz bijvoorbeeld was men nog gewoon aan het werk en een stukje verderop, bij eethuis Dede, werden Turks-Marokkaanse zoete koekjes uitgedeeld. Intussen scheurden de brommertjes langs de gracht, reden er auto’s met stoempende bassen en open ramen voorbij en weken de expeditieleden uit voor haastige passanten.

Exclusieve rondleiding

De expeditieleden (je zou ze ook gewoon krantenabonnees kunnen noemen) hadden zich opgegeven voor een exclusieve rondleiding over de Voorstreek, die werd aangevoerd door redacteuren Jantien de Boer en Kirsten van Santen. Dit duo werkte de afgelopen maanden samen met theatermakers van Tryater Ira Judkovskaja en Aukje Schaafsma. Terwijl de journalisten van de Leeuwarder Courant mooie verhalen en portretten maakten van de ondernemers van de Voorstreek en die in een magazine en op een website publiceerden, werkten de theatermakers aan een magisch-realistische voorstelling die grotendeels is gebaseerd op de interviews.

Delen van de interviews werden een-op-een overgenomen in de voorstelling. Er wordt zo niet alleen in de krant geciteerd, maar dus ook live, op het theaterpodium. Op die manier weten acteurs Raymond Muller, Tamara Schoppert, Nynke Heeg en multi-instrumentalist Beppe Costa te transformeren van de verliefde jonge uitbaters van witgoedzaak TDC in de Iraanse tapijtverkoper Reza, van mevrouw Yan van de massagesalon in de twee giechelende zusjes van muziekhandel Poort.

Zoete koekjes en mooie verhalen

Samira en Muslum Kotuz van eethuis Dede komen weliswaar niet in de voorstelling voor, maar hun verhaal is wel te lezen op de wereldburgers-website. Het bijzondere Marokkaans-Turks-Koerdische stel opende woensdagavond de deuren van hun eethuisje voor de zestig expeditieleden en trakteerde de nieuwsgierige cultuurliefhebbers op zoete koekjes en mooie verhalen. De Voorstreek, zo bleek maar weer eens, is een bijzonder Fries en grootstedelijk universum, verrassend in sferen, talen en in smaken.

Een expeditieganger wilde in de Meet & Greet met de acteurs na afloop van de voorstelling weten of Wereldburgers van de Voorstreek in deze vorm ook naar Oerol kan. ,,De straat speelt nu zo’n belangrijke rol, hoe gaan jullie dat straks op Terschelling doen?” Tamara Schoppert vertelde dat de voorstelling in bijna dezelfde hoedanigheid naar Oerol zou kunnen. Er zou gewerkt kunnen worden met een videoscherm of met meer figuranten. ,,Daar overleggen regisseur Ira Judkovskaja en Kees Lesuis van Oerol vanavond over.”

Froukje Geerts uit Leeuwarden, een van de toeschouwers, was – net als veel andere expeditiegangers – geïnspireerd geraakt. ,,Waarom rijd ik langs die winkels in plaats van er eens binnen te stappen?” Een goed voornemen was geboren.

Alle voorstellingen zijn uitverkocht. Verhalen, foto’s en films over de Voorstreek zijn te vinden op wereldburgersvandevoorstreek.nl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement