Gladheid neemt toe op Friese wegen

De gladheid in Friesland leek woensdagochtend minder ernstig dan dinsdag, maar de vorst en regen brengen opnieuw grote risico's met zich mee. De gladheid wordt alsmaar erger.

Rijkswaterstaat adviseert mensen ook de komende uren niet de weg op te gaan. ,,De buien zijn heftiger dan in eerste instantie werd verwacht. Daardoor is het verraderlijk glad'', aldus een woordvoerder bij Rijkswaterstaat. De verwachting is dat de situatie nog wel enkele uren aanhoudt.

De politie kwam woensdagochtend met nieuwe waarschuwingen, vooral voor de A7 en A32, waar het opnieuw glad is geworden door de regen. ,,Niet sneller dan 60 kilometer per uur'', zo luidt de waarschuwing. ,,Tijdens het rijden ijzelen autoruiten dicht, pas je snelheid aan.''

Tussen half negen en negen uur vond er een ongeval plaats bij Grou. De gemeente Leeuwarden bracht in de loop van de ochtend een extra waarschuwing naar buiten voor grote gladheid rond Grou, Warten en Idaerd.

De grote fietspaden in en rond de Leeuwarder binnenstad bleken 's ochtends vroeg redelijk berijdbaar. De wegen waren vrijwel ijzelvrij. Veel trottoirs zijn echter nog net zo glibberig als dinsdag.

Gevaarlijk

Tussen half acht en acht uur begon het opnieuw te regenen. In combinatie met de vorst was dit niet alleen uiterst vervelend voor fietsers en wandelaars, maar ook gevaarlijk. Het water bevriest gemakkelijk en kan tot nieuwe gladheid leiden.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor de nieuwe buien: de gladheid houdt waarschijnlijk aan tot donderdagochtend, omdat het in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw kan gaan ijzelen.

De provincie waarschuwde woensdagochtend dat het vooral op de N381 en de Centrale As nog glad kan zijn.

Veel bussen van Arriva in het Noorden rijden ook niet, waaronder de buslijnen Emmeloord-Groningen, Franeker-Sneek en Leeuwarden-Bolsward en op Terschelling en Ameland. Qbuzz besloot woensdagochtend niet in zuidoostelijk Friesland te rijden.

Scholen

Het Friesland College liet via Twitter weten dat de onderwijsgebouwen woendsag gesloten blijven. Ook de NHL, Stenden, de Friese Poort, Nordwin, Piter Jelles, Comenius, OSG Singelland en een groot aantal andere scholen kondigden dit aan.

Mobiele app-gebruikers kunnen het liveblog hier volgen

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement