Giftig formaldehyde lekt: Noordwester Vlieland dicht

Waddencentrum De Noordwester op Vlieland is de afgelopen dagen gesloten geweest, nadat er giftig formaldehyde gelekt is uit een bak waarin een geprepareerde bruinvis zat.

In de nacht van donderdag op vrijdag had een lijmlaagje aan de onderkant van de glazen bak losgelaten waarna er vijf tot zes liter van de kankerverwekkende stof formaldehyde weglekte. De bak had een grootte van tachtig centimeter lang bij dertig centimeter breed en veertig centimeter hoog.

Irriterende dampen

Vrijdagochtend ontdekte een medewerkster de lekkage. De dampen sloegen haar op de keel en haar ogen raakten geïrriteerd. Beheerder Marc ter Ellen waarschuwde hierop de brandweer, die het informatiecentrum direct vergrendelde. ,,Dan gaat het gifprotocol werken en staan ineens de politie, brandweer en ambulance op de stoep’’, aldus medewerker Dirk Bruin. De medewerkster is door de ambulancemedewerker gecontroleerd.

De brandweer heeft de lekke bak uit het pand verwijderd en heeft de gelekte vloeistof opgeruimd. Een stinkende en irriterende damp bleef echter hangen. Het gebouw is de afgelopen dagen geventileerd. Hierom bleef het centrum de afgelopen dagen dicht. Maandagochtend is het weer open gegaan.

Gissen naar oorzaak

De vloeistof is onder kasten gekropen waar men lastig bij kon. Afgelopen weekeinde zijn de kasten verplaatst. ,,Alles is weer brandschoon’’, zegt Ter Ellen.

De bruinvis op sterk water was niet langer toonbaar, vond de beheerder Het is als chemisch afval afgevoerd.

Over de oorzaak van de lekkage kunnen de medewerkers alleen maar gissen. ,,Drie weken geleden hadden we een overstroming nadat er een luchtbel in de waterleiding zat en de bak van de roggen overstroomde. Toen hebben we de geprepareerde bruinvis nog verplaatst. Maar dat hebben we de afgelopen tien jaar - zolang hebben we hem - wel vaker gedaan.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement