Geprikte eilanders opnieuw opgeroepen voor vaccinatie, maar kunnen de brief negeren: 'Verwarrend'

Een GGD-medewerker met de Pfizer-vaccins op de vaccinatielocatie op Ameland. FOTO ANP

Oudere eilandbewoners die al zijn gevaccineerd tegen corona, zijn in verwarring over een nieuwe uitnodiging van het RIVM. Zij moeten deze negeren, meldt het RIVM.

Op Terschelling en Ameland zijn ouderen vanaf 65 jaar al minimaal een keer gevaccineerd, op Vlieland en Schiermonnikoog al vanaf 60 jaar. Dit is een uitzondering op het vaccinatieprogramma. De uitnodigingen van het RIVM worden echter automatisch op leeftijd en alfabet verstuurd, waardoor rond dit moment reeds gevaccineerde eilanders van 69 tot en met 72 jaar opnieuw een oproep krijgen.

,,Het komt vaker voor. In de brief staat ook vermeld: heeft u al een coronavaccinatie gehad, dan kunt u deze brief als niet verzonden beschouwen”, zegt RIVM-woordvoerder Geert Westerhuis. De systemen van het RIVM, de GGD, de huisartsen, de zorginstellingen en de ziekenhuizen zijn nog onvoldoende op elkaar aangesloten, waardoor de verschillende organisaties niet een volledig beeld van elkaar hebben wie al gevaccineerd is. ,,Vandaar voorlopig deze oplossing. Beter een dubbele uitnodiging dan geen uitnodiging.”

Volgens de 72-jarige Terschellinger Jan Heuff zorgen de invitaties voor onrust en verwarring onder oudere eilanders. Veel ouderen lezen over de bewuste zinsnede in de brief van twee A4-tjes heen, vermoedt hij. ,,Ik kan me voorstellen dat er genoeg ouderen zijn die dit niet begrijpen en weer een afspraak maken.”

GGD Fryslân heeft nog geen signalen gehad van oudere eilanders die zich opnieuw hebben gemeld voor een vaccinatie, meldt woordvoerder Jan Arendz. ,,Verwarrend, zo’n brief. Wij hebben keurig aan het RIVM doorgegeven welke leeftijdsgroepen door ons geprikt zouden worden. Aan de GGD ligt het niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Waddengebied