Genieten met mate op evenementen Súdwest

Het 'Heamieltrio' tijdens de optocht in 2019 in Bolsward. Foto: niels de vries

Deze zomer een evenement organiseren in Súdwest-Fryslân? Zorg dan vooral dat er een ‘Plan B’ klaarligt. ,,Het wordt gedoseerd genieten.’’

Een ‘Plan B’ is onmisbaar in deze omstandigheden, was de les die organisatoren van allerhande festiviteiten gisteravond kregen van de gemeente Súdwest-Fryslân. De coronamaatregelen kunnen immers zo (weer) versoepeld of aangescherpt worden.

Dorpsfeesten, Dutch Youth Regatta in Heeg, Heamiel in Bolsward, Sneek Promotion, Circusbaas Sander Balk, Autocross Wolsum en nog vijftig organisatoren van evenementen verzamelden zich online voor een bijpraatsessie van een uur met wethouder Mark de Man (VVD). Ze kunnen niet wachten totdat ze weer mogen. ,,Het is een zwaar jaar voor jullie geweest’’, knikte De Man. Hij kijkt uit naar ,,een kleurig palet vol evenementen’’, zodra de versoepelingen het toelaten dan.

Vooralsnog tasten de initiatiefnemers - en de gemeente- in het duister over hoe de samenleving er over pak ‘m beet twee maanden bij ligt. Heeft het bijvoorbeeld al zin om vergunningen aan te vragen? Kleinschalige evenementen voor mei en juni kan de gemeente in behandeling nemen, vertelde ambtenaar Jeanet Franzen (team vergunningen). ,,Zorg dat je vier weken van tevoren een draaiboek en een coronaplan met zaken als looproutes , wachtrijen en het aantal bezoekers hebt klaarliggen.’’

Route naar heropenen van de samenleving

En een plan B dus. Franzen: ,,Niet alles is waarschijnlijk al mogelijk.’’ Wellicht dat de persconferentie van dinsdag licht brengt. Súdwest-Fryslân verwacht dan duidelijkheid over de route naar het heropenen van de samenleving. ,,Als er verruimingen komen, moeten we snel kunnen schakelen om de aanvragen voor evenementen op tijd af te handelen.’’ De gemeente drukte de groep op het hart de verplichte 1,5 meter afstand in acht te houden. Die maatregel blijft waarschijnlijk nog lang overeind.

Eén van de aanbevelingen van de deelnemers was het aanstellen van een vaste contactpersoon die op het vinkentouw zit. ,,We willen iemand om af en toe mee te sparren’’, zei Tsjeard Hofstra, organisator van triatlon Frysman. ,,Ook zonder meteen een vergunning aan te vragen.’’ Wethouder De Man streeft deze zomer naar ,,een gedoseerde mate van reuring in onze prachtige gemeente’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus