Gemeenteraad Achtkarspelen veegt het ambtsgebed van tafel

Het hing al even in de lucht, maar gisteravond was het zo ver. De raad van Achtkarspelen heeft het ambtsgebed afgeschaft. Er komt geen moment van bezinning.

Hear fan himel en ierde, wy bidde Jo om in segen... Deze zinsnede ging steevast vooraf aan elke gemeenteraadsvergadering in Achtkarspelen. Gisteravond voor het laatst.

Een gebed voor en na iedere vergadering is niet meer van deze tijd, zo klonk het. Er werd gesproken over een riedeltje. Een hol ritueel.

Zelfs leden van Christelijke fracties kijken onwennig om zich heen tijdens het ambtsgebed, merkte Rinus Buising van coalitiepartij Gemeentebelangen Achtkarspelen op.

Toch werd de stemming over het voorstel om het ambtsgebed af te schaffen, ingediend door oppositiepartijen FNP en VVD, onverwachts spannend.

Einde aan het ambtsgebed in gemeente Achtkarspelen

Eppie Hooghiemstra van coalitiepartij ChristenUnie sprak van een gebrek aan respect. Maar mocht het tot afschaffing komen, zo stelde hij, dan staat de partij open voor een plaatsvervangend moment van stilte of bezinning.

Dat aanbod was reden voor twee schorsingen en lange onderhandelingen. In de wandelgangen werd gesproken over een gebed zonder einde. Maar uiteindelijk kwamen de partijen er niet eensgezind uit.

Voor de ChristenUnie was de afschaffing van het gebed, zeker na de komst van koopzondag, echt een brug te ver. Het CDA maakte een wending door onaangekondigd met coalitiegenoot ChristenUnie mee te stemmen. Het werd 10 tegen 9.

En zo verdween het ambtsgebed uit Achtkarspelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement