Gemeenten klaar met topsalarissen Caparis

De deelnemende gemeenten in de sociale werkvoorziening Caparis zijn klaar met de gouden salarissen die aan de top worden uitgedeeld.

In 2017 ving waarnemend directeur Peter Lincklaen Arriëns nog 130.000 euro voor zes maanden werk. Zulke uitwassen mogen niet meer voorkomen. Gemeenten hebben dat ,,zeer indringend gemeld’’ tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering, aldus burgemeester Tjeerd van der Zwan. van Heerenveen.

Lincklaen Arriëns was van juli 2016 tot en met juni 2017 als interim-bestuurder in dienst. Hij kreeg die jaren achtereenvolgens 114.000 en 130.000 euro uitbetaald.

Regels naleven

De werkvoorziening kwam eerder in het nieuws door exorbitante uitbetalingen. In 2016 werden er twee gouden handdrukken uitbetaald voor een totaalbedrag van 401.000 euro.

De accountant heeft, zo stelt Van der Zwan, tijdens de meest recente aandeelhoudersvergadering ,,ons heel omslachtig voorgehouden’’ waarom het bedrijf zich in juridische zin niet aan de wet hoeft te houden.

Daarmee gaan de deelnemende gemeenten niet langer akkoord. Zij vinden dat de werkvoorziening zich ,,in elk geval in morele zin’’ aan de regels moet houden.

Reguleren salarissen

De Wet Normering Topinkomens (WNT) reguleert salarissen en ontslagvergoedingen van bestuurders in de (semi-)publieke sector. Topmensen mogen volgens de WNT niet meer verdienen dan een ministersalaris – in 2017 was dit 181.000 euro.

Lincklaen Arriëns functioneerde tot 1 juli 2017. Op deze datum nam Alex Bonnema het stokje van hem over. Bonnema verdiende de resterende zes maanden van het jaar ruim 86.000 euro.

Een andere gewezen bestuurder, Ben Gerrits, kreeg volgens de jaarrekening in de eerste vijf maanden van 2017 een salaris van ruim 58.000 euro mee, aangevuld met een ontslagvergoeding van 54.000 euro.

De commissarissen verdienden achtereenvolgens 11.232 euro (voorzitter Arie Aalberts) en 9204 euro (de leden Fedde Pronk, Rens Barendregt, Pieter de Kroon en Ger Jaarsma).

Acht Friese gemeenten

Caparis is een naamloze vennootschap waarvan de aandelen in handen zijn van acht Friese gemeenten: Achtkarspelen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf.

Voor deze gemeenten voert Caparis de Wet Sociale Werkvoorziening uit. In 2017 werkten er 1935 mensen, waaronder 1790 sw’ers.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement