Gemeentegrond in Grou verkocht: plek voor huis

De gemeente Leeuwarden heeft de grond rond de voormalige Grouster boerderij Nij Lyts Roorda voor 463.750 euro verkocht. Er mag een nieuw huis gebouwd worden.

De voormalige gemeente Boarnsterhim kocht in het verleden forse lappen agrarische grond bij de noordzijde van het dorp aan. Hier zou het nabijgelegen bedrijvengebied mee kunnen worden uitgebreid. Later werd duidelijk dat het hier nooit van zou komen. De markt stortte in en de provincie legde een rem op uitbreidingen van bedrijventerreinen in dorpen.

Boarnsterhim ging in 2014 op in de gemeente Leeuwarden. Vorig jaar besloten burgemeester en wethouders om 12 hectare grond bij het Hôf-lân af te stoten voor 528.000 euro. Nu komt hier nog eens een bouwkavel van een halve hectare plus 1,5 hectare weiland bij.

De boerderij Ny Lyts Roorda werd eerder al gesloopt. Toen de de gemeente het gebied vorig najaar liet taxeren, stond er alleen nog een ligboxstal met asbestdak. De taxateur moest zich buigen over het bouwterrein, waar een nieuwe woning gebouwd kan worden, plus een stukje bos en een weidegebied van 6,7 hectare.

Volgens taxatiebedrijf Hooghiemstra zou de bouwgrond 4 ton en het bosje 22.000 euro moeten opbrengen.

Het weidegebied van knipklei op veen werd getaxeerd op ruim 42.000 euro per hectare. De weiden zouden dus in totaal 283.900 euro waard zijn, maar nu is slechts een deel hiervan verkocht.

De gemeente maakt 380.000 euro winst op de verkoop en boekt dit in aan de reserves van de gemeentelijke grondexploitatie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement