Gemeente moet nog huiswerk doen voor afsluiting Hendrik Algraweg

De gemeente Leeuwarden kan de Algraweg wel aan het verkeer onttrekken, maar pas na een betere afweging en met oog voor nadeelcompensatie.

Dit advies krijgt het gemeentebestuur van de bezwaarschriftencommissie, waar een flink aantal particulieren, ondernemers en organisaties zich over de sluiting hadden beklaagd. De Algraweg is volgens de gemeente overtollig, doordat het snelverkeer sinds enkele jaren via een nieuw N31-tracé (de Heak) wordt afgewikkeld.

Schade

De commissie acht het op grond van klachten van bedrijven aannemelijk dat bezwaarmakers schade zullen ondervinden door de afsluiting van de Algraweg. De gemeente verzuimde dit risico goed te onderzoeken en zij heeft ook niet goed uitgezocht of deze schade voor nadeelcompensatie in aanmerking komt.

Het gaat om omzetderving, doordat horecabedrijven aan bereikbaarheid inboeten en handelsbedrijven hun zichtlocatie kwijtraken. De aangevoerde schadeclaims zouden kunnen oplopen tot tenminste 5 miljoen euro.

Tellingen

Het had volgens de commissie op de weg van b. en w. gelegen om dit goed uit te zoeken. Het advies luidt om dat alsnog te doen, voordat de weg wordt afgesloten. Sommige bezwaarmakers, onder wie omwonenden van de Julianalaan, vrezen extra verkeershinder doordat het Algraweg-verkeer nu langs hun huizen komt. Ook daarover moet de gemeente aan de hand van tellingen uitsluitsel geven.

Een nieuw besluit over de afsluiting van de Algraweg was sowieso nodig, omdat de gemeente diverse vormfouten had gemaakt. De bestuursrechter heeft om die reden de afsluiting vorig jaar ook op de valreep geschorst.

Voors en tegens

De bezwaarschriftencommissie laat zich niet uit over de afsluiting zelf. In het advies klinkt door dat de argumenten (woningbouw, verlies van oude functie) wel hout snijden, maar dan alleen als de voors en tegens beter in kaart zijn gebracht.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement