Inwoners van Tytsjerksteradiel krijgen zo’n 1,3 miljoen euro terug voor regenwatersystemen die ze verplicht moesten afnemen.

Het was goed bedoeld, maar het mocht niet. Dat is de conclusie van het college over de kwestie rond de regenwatersystemen. Zo’n tien jaar lang verplichtte de gemeente kopers van vrije kavels om zo’n systeem, waarmee regenwater hergebruikt wordt, erbij aan te schaffen. Ze kostten bijna 5000 euro per stuk.

Deze verplichting kwam voort uit duurzaamheidsoverwegingen van de gemeente. Maar de gemeente en de kopers kregen er een hoop gedoe mee. Eerst bleken de systemen geregeld te kampen met technische storingen. Later kwam de vraag op of de gemeente de aanschaf überhaupt had mogen opleggen.

Ruim 180 kopers terugbetalen

Omdat die vraag lastig te beantwoorden was, vroeg Tytsjerksteradiel twee eigenaren een proefproces aan te spannen. De rechter oordeelde in december dat de gemeente haar boekje te buiten was gegaan. Strengere duurzaamheidseisen stellen dan in het Bouwbesluit staan, mag niet.

Het college bestudeerde de uitspraak en kan er niet omheen: het vonnis is zo duidelijk dat een hoger beroep weinig kans heeft. De gevolgen zijn groot, want de gemeente moet hierdoor ruim 180 kopers terugbetalen. Al met al een schadepost van zo’n 1,3 miljoen euro.

Raad buigt zich er nog over

De kopers krijgen niet alleen de aanschafprijs terug, maar ook de kosten voor installatie en onderhoud. Behalve particulieren worden ook bouwbedrijven die kavels kochten schadeloos gesteld. Niet élke bezitter van een regenwatersysteem krijgt geld. Zo heeft de gemeente niet altijd verplichtingen tegenover mensen die een bestaand huis met deze voorziening overnamen.

Het geld is nog niet onderweg, want de raad moet zich nog buigen over het besluit en kan eventueel toch nog kiezen voor hoger beroep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct