Gemeente het Bildt wijst herindelingsbezwaren af

De 341 bezwaren die in de gemeente het Bildt tegen de herindeling met Menameradiel en Franekeradeel waren ingediend, zijn door het college van het Bildt niet-ontvankelijk verklaard.

In de drie gemeenten kwamen de meeste bezwaren tegen de herindeling op het gemeentehuis van Sint Annaparochie binnen. Dat dankzij de actie Stop de Fusie van de politieke partij Frije Bilkerts. Die deelde standaardformulieren uit om bezwaar aan te tekenen.

De grootste grief is dat de inwoners nooit via een representatief onderzoek zijn gehoord over de fusie. Er had een referendum gehouden moeten worden.

Burgemeester en wethouders zijn het daar niet mee eens. Volgens hen heeft Bilkerts voldoende mogelijkheid gehad een tegenstandpunt in te nemen. Dat kon op de gespreksavonden die in diverse dorpen georganiseerd zijn, aldus b. en w.

Verkiezingen

Ook de verkiezingen in 2014 waren een aanknopingspunt, stellen b. en w. De partijen die bij die verkiezingen voor een herindeling waren, kregen de meerderheid van de stemmen. Dat wijst er volgens het college op dat een meerderheid van de inwoners de herindeling steunt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement