Geluidsmeetpunten bij vliegbasis Leeuwarden - hoe zit dat?

Maandag is bij Marsum het eerste meetpunt geopend om het geluidsniveau van straaljagers te registreren. Waarom eigenlijk en waarom nu pas?

Het geluid wordt nu toch ook al bijgehouden?

Tot nu toe gebeurde dat alleen op basis van rekenmodellen. Defensie gaat daarbij uit van de eigenschappen van de toestellen en de vliegbewegingen. Bewoners uit de omliggende dorpen twijfelen of die meetmethode wel objectief is, en vroegen daarom een paar jaar geleden om een alternatief. Dat komt er nu dus.

Hoeveel meetpunten zijn er?

Naast de eerste, die vandaag bij het dorpshuis van Marsum in gebruik is genomen, komen er nog vijftien rond de vliegbasis Leeuwarden. Waar precies wordt bepaald in overleg met omwonenden. Ook komt er een mobiele meetpost.

Hoe werkt zo’n meetpunt?

Het belangrijkste deel van de vaste meetpunten is een grote microfoon met een kastje hardware. Die stuurt het straaljagergeluid naar computerservers. De uitkomsten zijn op termijn voor omwonenden te zien op een speciale website.

Krijgen de ‘oude’ F-16’s nog met de meetpunten te maken?

De bedoeling is om nieuwe meetnetwerk in het eerste kwartaal van 2019 geheel te installeren. Dan vliegen er nog genoeg F-16’s rond, want volgens Defensie komt de opvolger, de F-35 (JSF) pas eind 2019 naar Leeuwarden.

De stuurgroep Geluidsmeetnet, met gedeputeerde Michiel Schrier, wilde ook graag dat de meetpunten eerder zouden komen dan de nieuwe straaljagers. Dan kan het geluid van de oude en de nieuwe vliegtuigen vergeleken worden.

Zal het lawaai toenemen?

Indien het aantal en de duur van de trainingvluchten gelijk blijft, hoogstwaarschijnlijk wel. Een JSF maakt meer lawaai dan een F16, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. De meetpunten zullen er dus niet voor zorgen dat de geluidsoverlast afneemt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement