Gekkigheidje: Feanster koopt 47 plastic dino’s

Door een ‘gekkigheidje tussendoor’ staan in de loodsen van het bedrijf Hydraram uit Surhuisterveen bijna vijftig dinosauriërs. Met een druk op de knop wekt Peter Wassenaar ze tot leven.

Het komen en gaan van vrachtwagens is op het industrieterrein De Lauwers in Surhuisterveen aan de orde van de dag, maar het lossen van een Tyrannosaurus Rex of een Giganotosaurus hadden de meeste voorbijgangers nog niet gezien. Het was een kwestie van tijd dat de eerste uitgestorven reptielen rondgingen op WhatsApp.

Toevalstreffer

Peter Wassenaar, die voor zijn werk pendelt tussen Berlijn en Surhuisterveen, is de man die daar verantwoordelijk voor is. Hij kocht maar liefst 47 namaakdinosauriërs die nog niet zo lang geleden in het Chinese pretpark ‘Jurassic Earth’ stonden. De exportmanager van Hydraram brandt zich normaal alleen aan hydraulische aanbouwdelen voor graafmachines, maar kon deze kans naar eigen zeggen niet laten liggen.

,,Een toevalstreffer”, vertelt Wassenaar. Ter promotie van het bedrijf liet hij een paar jaar geleden robots maken voor een beurs in Duitsland. Toen bergingsbedrijf Mammoet de robots onlangs van Hydraram overnam, zocht Wassenaar opnieuw contact met het Chinese bedrijf waar hij de robots liet maken.

,,Ze vertelden dat ze iets heel speciaals voor ons hadden. Het bedrijf had een hele partij dino’s terug moeten nemen die ze destijds gebouwd hadden voor een pretpark dat in zwaar weer was beland.”

loading  

Verdienen aan een veiling

Voor een bedrijf dat zich richt op sloopmaterialen niet interessant, dacht Wassenaar in eerste instantie. ,,Maar toen ging ik nadenken”, zegt hij. ,,Misschien konden we er wel een paar centen mee verdienen door ze in de veiling te gooien.”

Troostwijk Veilingen uit Amsterdam zag daar wel wat in. Sinds deze week kan ieder die wil een bod uitbrengen op onder meer een Carnotaurus (startprijs 1500 euro), een dino-ei (1000 euro) of een bewegende Rajasaurus. (2000 euro). Maar het topstuk is een enorme Tyrannosaurus Rex van 8 meter lang en 2.5 meter hoog. Die komt met een startprijs van 2800 euro onder de hamer.

De nieuwe eigenaren krijgen bij hun aanschaf het totale dinopakket met onder meer bewegingsensoren, luidsprekers en computertjes. ,,Ze zijn te krijgen in meerdere uitvoeringen”, vertelt Wassenaar. ,,De meeste kunnen bewegen, ademen en grommen. De dino’s die een zadel hebben, kunnen lopen.”

Beduusd door de hype

Wassenaar is nog een beetje beduusd door de hype die na zijn aankoop ontstaan is. En niet alleen in Surhuisterveen. Meerdere televisieploegen reden al naar het noorden om zijn Jurassic Parc te aanschouwen. ,,We zagen dit echt als een gekkigheidje tussendoor.”

Op 15 mei houdt het bedrijf een bezichtiging voor de veiling. ,,We schatten dat de meeste dino’s tussen de drie- en achtduizend euro gaan opleveren. Dat moet vast lukken met de aandacht die we er nu voor krijgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video