Geheimzinnig jachtbouwdok Makkum even open tijdens Dag van de Bouw

FOTO LC

Er klonken zaterdag heel wat ‘oeh’s en ah’s’ bij het nieuwe droogdok van De Vries Scheepsbouw in Makkum. De geheimzinnige jachtbouwlocatie was voor één keer toegankelijk tijdens de Dag van de Bouw.

Ondanks de striemende regenbuien waren er rond 13.00 uur al zo’n vijfhonderd mensen op de bouwplaats geweest: onder hen veel Makkumers, die deze zeldzame kans grepen om het veelbesproken bouwwerk te bekijken. Ook veel mensen uit de bouwwereld kwamen even kijken, want projecten zoals deze zijn zeldzaam in Friesland.

Superjachten

Hoofdaannemer Jorritsma uit Bolsward bouwt sinds vorige zomer aan een droogdok waarin straks superjachten worden gebouwd. Het gebouw wordt 122 meter lang, 37 meter breed en 28 meter hoog. Wie bij het dok gaat staan, kijkt 8 meter de diepte in en ziet daar een 21,5 meter brede ruimte met damwanden als muren en een vloer van beton.

Omdat het bouwwerk straks blootstaat aan enorme krachten, is er een indrukwekkende hoeveelheid stevig materiaal nodig: ongeveer 10.000 kubieke meter beton en 2 miljoen kilo staal.

Meer partijen

Het bouwproject ligt grotendeels bij Friese bedrijven en geeft veel werkgelegenheid. Dagelijks zijn er zo’n 75 mensen aan het werk, vertelt Feike Brouwer namens Jorritsma. Een belangrijke onderaannemer is De Boer & De Groot civiele werken uit Harlingen, die het droogdok en betonconstructies uitvoert. Staalbouw Nagelhout Bakhuizen is verantwoordelijk voor de staalconstructie.

Hoewel de klus pas in de loop van komende herfst klaar zal zijn, wordt half september al het eerste schip verwacht in het dok. Zoals gebruikelijk is de jachtbouwer hier zwijgzaam over, want de rijke opdrachtgevers zijn gesteld op hun privacy.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland