Gehandicaptenorganisatie De Noorderbrug wil overname door 's Heeren Loo

Cliënten van De Noorderbrug. De organisatie overweegt een overname door 's Heeren Loo. Foto: Archief DvhN/Bouke Postma

De noordelijke instelling voor gehandicapten De Noorderbrug wil overgenomen worden door de landelijke organisatie voor verstandelijk gehandicapten ‘s Heeren Loo.

De Noorderbrug raakte de afgelopen jaren in financiële problemen en gaf eerder dit jaar op zoek te moeten naar een fusiepartner, omdat de instelling financieel te klein en kwetsbaar werd.

De raad van bestuur maakt vrijdag bekend die mogelijke partner te hebben gevonden in ‘s Heeren Loo. Dat is een veel grote organisatie die landelijk werkt maar ook in het Noorden in Bedum, Leeuwarden en Geeuwenbrug actief is.

Lees ook: Noodlijdende De Noorderbrug zet zichzelf in etalage

Aanknopingspunten

De raden van bestuur onderzoeken de komende maanden of er genoeg aanknopingspunten zijn voor een overname van De Noorderbrug door ‘s Heeren Loo. Naar verwachting valt rond december een besluit. De Autoriteit Consument en Markt en de medezeggenschapsorganen moeten zich er ook nog over uitspreken.

De Noorderbrug heeft een hoofdkantoor in Groningen en vestigingen verspreid over zes noordelijke provincies. De instelling heeft 1600 cliënten, vooral mensen met niet-aangeboren hersenletsel en doofheid, en achthonderd medewerkers. Vorig jaar liep de organisatie een fors tekort op. Een plan om meer met zelfsturende teams te werken bleek niet goed te werken. De vorige bestuurder is vertrokken en vervangen door een interim-bestuur.

Betere zorg niet-aangeboren letsel

Dat interim-bestuur is op zoek gegaan naar een fusiepartner. Uit drie kandidaten is ‘s Heeren Loo geselecteerd. Die instelling biedt vooral zorg aan tienduizend cliënten met een verstandelijke beperking maar ook aan ruim zeshonderd mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Door samen te gaan met De Noorderbrug hoopt ‘s Heeren Loo de kwaliteit van zorg aan die groep landelijk een impuls te geven, staat in een gezamenlijke verklaring.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland