Geen stormloop op coronatests in Friesland: 24 ‘bellers’ getest

GGD-arts Everhard Hofstra toont de testlocatie waar GGD Fryslân sinds begin april tot tweehonderd neusslijm-monsters kan afnemen. FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

De eerste dag dat ook mensen met milde klachten getest kunnen worden op het coronavirus verliep in Friesland erg rustig. Via het landelijke telefoonnummer 0800-1202 kon gebeld worden voor een afspraak op een testlocatie.

Om 13:00 uur ‘s middags hadden 15 mensen een afspraak voor een test gemaakt, aan het eind van de dag stond de teller op 24 mensen, zij zijn maandag nog getest. 37 anderen maakten een afspraak voor dinsdag. „Dat is minder dan we hadden verwacht”, vertelt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. „Maar aan de andere kant betekent dit ook dat er maar weinig mensen zijn met ernstige klachten. Die konden kennelijk nog wel even wachten.”

Dat terwijl de GGD bijna 1100 testen op een dag kan uitvoeren, nu er twee testlocaties in Sneek en Drachten zijn toegevoegd. Die extra locaties bleven maandag dicht. „Het was natuurlijk heel erg afwachten hoe het zou lopen, maar deze lage opkomst klopt wel met het beeld dat we om ons heen zien: weinig snotterende mensen.”

Aan het eind van de week is er hoogstwaarschijnlijk een beter beeld van de situatie in Friesland, denkt De Jong. „Misschien wachten mensen even een dagje en bellen ze morgen bijvoorbeeld pas, om niet te lang in de wacht te staan tijdens het bellen.”

Helemaal soepel ging het bellen met het landelijke telefoonnummer overigens nog niet. Na lang wachten kregen sommige mensen maandagochtend aan de telefoon te horen dat er vanwege een storing geen afspraken ingepland konden worden. Hen werd gevraagd het op een later moment nog eens te proberen. Om hoeveel mensen dit precies ging, is niet bekend.