Geen rubbergranulaat in nieuwe kunstgrasvelden Opsterland

Ieder kunstgrasveld dat de komende jaren in de gemeente Opsterland wordt aangelegd, krijgt geen vulling van rubbergranulaat.

Een motie onder aanvoering van GroenLinks-OpsterLanders kreeg maandagavond unanieme steun in de gemeenteraad. ,,Kunstgrasvelden zijn zeer belastend voor het milieu’’, betoogde fractievoorzitter Elske Beintema. Het rubbergranulaat, gemaakt van gerecylede autobanden, komt in het milieu terecht en laat daar veel schadelijke stoffen achter waaronder zink en kobalt.

Het granulaat staat bovendien ter discussie nadat onderzoeksprogramma Zembla op gevaren voor de gezondheid wees. ,,De weerstand yn it hiele lân is grut’’, benadrukte Harm de Jong van de FNP, een van de mede-indieners.

Half miljoen voor RWF

De motie was onderdeel van een unaniem aangenomen raadsbesluit om bijna een half miljoen beschikbaar te stellen voor een nieuw kunstgrasveld voor voetbalvereniging RWF in Frieschepalen. De club is hard aan vervaning van het huidige veld van natuurgras toe. Dat is in zulke slechte staat, dat de voetballers uit de A- en B-teams nu voor trainingen moeten uitwijken naar het complex van Drachtster Boys.

Overigens stond al in het voorstel van het college al dat er geen kunstgrasveld met rubbergranulaat aangelegd zou worden. Verantwoordelijk wethouder Anko Postma had dan ook geen enkele moeite met de motie. ,,Ik zie hem als ondersteuning van ons beleid.’’

Het vinden van een betaalbaar alternatief is volgens hem geen probleem. ,,Dat is er, ook bij bedrijven in de regio.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement