Geen regenboogvlag bij provincie Fryslân: partijen vinden dit onacceptabel en starten petitie

Alle provincies in Nederland laten donderdag, op Coming Out Day, de regenboogvlag wapperen. Behalve in Friesland. Daar willen vijf statenfracties nu verandering in brengen.

De partijen GrienLinks, PvdA, D66, Partij voor de Dieren en SP vinden het onacceptabel dat Fryslân de regenboogvlag niet voert.

Regenboogvlag wappert: het is vandaag Coming-Outdag (tijdens de 'Love for all'-week)
Lees verder

Meerderheid tegen

Door regenboogprovincie te worden, geven provinciale overheden een duidelijk signaal af dat ze de veiligheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuele, transgenders en interseksuelen (LHBTI) willen stimuleren. De provincie Drenthe was in 2016 de eerste die een dergelijke motie aannam. In Friesland werd het voorstel in september dat jaar ingediend door de fracties van PvdA, D66 en Groenlinks, maar hier stemde een meerderheid in de Staten tegen.

‘Onacceptabel’

In een gezamenlijk statement laten de partijen nu weten dat ,,iedereen erbij hoort en dat je dat als overheid ook zichtbaar moet uitdragen.’’

,,Wij zijn nu de enige provincie die geen regenboogprovincie is. Onacceptabel. Daar willen we verandering in brengen. Met het verzamelen van handtekeningen willen we laten zien dat we een regenboogprovincie willen zijn.’’ De fracties hopen dat ze na de statenverkiezingen van 20 maart volgend jaar ook een politieke meerderheid hebben.

Gemeenten

In Friesland zijn momenteel alleen Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en Heerenveen zogenaamde regenbooggemeenten. Daar is extra beleid voor voorlichting en tegen discriminatie op het gebied van geaardheid en identiteit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement