Geen ontslag voor op eigen houtje ruimtes verhurende conciërge

Een conciërge op het Marne College in Bolsward hield jarenlang de verhuur van schoolruimtes uit de boeken. Maar fraude? Dat is het niet, zegt de rechter.

Zo’n tien keer per jaar huurde de lokale theaterclub de zaal van het Marne College in Bolsward af om een voorstelling te geven. Op die avonden deed de conciërge het licht aan en de deur open en verzorgde ook een hapje en een drankje. De verdiensten stak hij vervolgens in eigen zak en hield hij buiten de administratie van de school. En zo ging het niet alleen met de theaterclub, maar ook met de huisvrouwenvereniging en het kerstgala.

‘Nooit verteld’

Maakte de schoolbewaarder zich daarmee schuldig aan fraude? Scholenkoepel CVO Zuidwest-Friesland, waar het Marne College onder valt, vindt van wel en sleepte de man voor de rechter om hem te kunnen ontslaan. De conciërge had nooit verteld dat hij de zalen verhuurde en zelf het geld hield, verklaarde de secretaris van het college van bestuur van CVO bij de rechter.

De conciërge had echter wel degelijk toestemming. Toen hij in 2003 in Bolsward kwam werken, hoorde hij van zijn voorganger dat die zich rechtstreeks liet betalen voor een huisvrouwenavond. Later maakte hij een afspraak met de sectordirecteur, zijn directe leidinggevende, om de verhuur op deze manier te regelen. Die zag er een handige manier in om het aantal overuren te beperken en stemde toe, verklaarde hij in de rechtszaal.

Geen grond voor ontslag

De toenmalige, inmiddels overleden rector wist ook van deze mondelinge afspraak. De nieuwe rector en de managers wisten daar niet van, maar dat is de conciërge niet aan te rekenen, vindt de rechter. Zijn eigen verklaring, die van de sectordirecteur en een huurder tonen voldoende aan dat de conciërge volgens de afspraken handelde. Volgens de rechter is er geen grond voor ontslag. ,,De zaken liggen veel minder zwart-wit dan door CVO is voorgespiegeld.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement