Geen lening van provincie voor gedupeerde melkveehouders

Er komt geen provinciale lening voor biologische en grondgebonden boeren die financieel gedupeerd worden door de fosfaatwetgeving.

Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de FNP-statenfractie. De FNP opperde een soortgelijke kredietfaciliteit op te tuigen als ten tijde van de muizenplaag in 2015.

GS verwijst naar het besluit van Provinciale Staten van oktober vorig jaar om als provincie niet langer rechtstreeks leningen te verstrekken aan partijen. Er kan een uitzondering gemaakt worden vanwege actualiteiten, maar GS vindt dit niet wenselijk.

De FNP kwam met het voorstel na een werkbezoek aan de biologische melkveehouderij van de maatschap Oostra in Jellum. Dit biologische melkveebedrijf heeft uitgebreid met stal en land, maar onvoldoende koeien voor een rendabele bedrijfsvoering. Een uitbreiding van de veestapel is complex, omdat de bank de aankoop van fosfaatrechten niet wil financieren. De FNP vindt dit onrechtvaardig, omdat de biologische en grondgebonden melkveehouderij de mestproblematiek niet veroorzaakt heeft.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement