Geen cel, maar werkstraffen voor malafide hondenhandelaren

Twee illegale hondenhandelaren uit Drachten (21) en Leeuwarden (26) zijn donderdag door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraffen van 240 uur en 80 uur. Ook heeft de Drachtster nog een voorwaardelijke celstraf van een half jaar gekregen.

Twee weken geleden eiste officier van justitie Gerben Wilbrink nog celstraffen van tien en vijf maanden. Dat gaat de rechtbank te ver, onder meer omdat de mannen ook al veel last hadden van de publiciteit rondom de zaak. De oudste verdachte was vijf maanden bij de handel betrokken, de jongste vijftien maanden.

Wat is er gebeurd?

De jongste verdachte haalde eind 2016 het nieuws omdat de politie in een loods, die hij huurde aan de Grândyk in Holwerd, negen pups en zestien volwassen honden aantrof in hun eigen uitwerpselen. In een vriezer vonden de agenten 23 dode honden en vier dode konijnen.

Schuilnaam

Tien kopers hadden aangifte tegen de illegale handelaar gedaan. Ook waren er meerdere meldingen over verdachte handel binnengekomen. De handelaar, die de honden op Marktplaats aanbood onder een schuilnaam - bleek geen vergunning te hebben en eigendomspapieren waren vervalst.

Een groot deel van de pups kwam uit Hongarije en was daar onder slechte omstandigheden gefokt. Ze bleken vaak niet ingeënt. Meerdere puppy's stierven kort na de verkoop aan parvo, een virus dat regelmatig voorkomt bij jonge honden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement