Geen besmettingen door orthopeed, Tjongerschans veegt agenda leeg

Voorbereidingen voor de opvang van corona-patiënten, in dit geval in het ziekenhuis van Heerlen. FOTO ANP Foto: "Jean-Pierre Geusens"

De besmette orthopeed van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen heeft vooralsnog geen directe collega’s of patiënten besmet.

Dat blijkt uit de testresultaten die zaterdagmiddag zijn binnengekomen. De orthopeed was tijdens een skivakantie in Oostenrijk besmet door het coronavirus. Hij werkte tot en met woensdag en zit sinds donderdag thuis.

Tjongerschans liet vijf medewerkers en een patiënt testen die lichte klachten vertoonden. Woordvoerder Daan van den Broek spreekt zaterdag, na binnenkomst van de testresultaten, van ,,een zeker gevoel van opluchting’’. ,,In de eerste plaats natuurlijk voor de mensen zelf. Het bericht brengt in die zin wat rust.’’

Als er van een grootschalige besmetting sprake was geweest had het ziekenhuis ingrijpende maatregelen moeten nemen.

De vijf medewerkers en hun directe contacten is verzocht om de komende dagen hun gezondheid goed in de gaten te houden. Als ze vrij zijn van klachten mogen ze in principe weer gewoon in het ziekenhuis aan het werk.

Streep door operaties en afspraken

De voorbereidingen voor een grote instroom van corona-patiënten gaan dit weekeinde in de Tjongerschans onverminderd door. In alle noordelijke ziekenhuizen wordt extra ruimte vrijgemaakt.

Alle ok-afspraken en poliklinische bezoeken die niet per se hoeven door te gaan worden afgezegd. Het gaat in Heerenveen alleen maandag al om tientallen afspraken. Betrokkenen worden daar vanaf zondag over gebeld.

Tjongerschans bekijkt of zij specifieke poliklinische afspraken ook elders kan houden, zoals op nevenlocaties in Steenwijk, Lemmer of Joure. Een voorbeeld zijn zwangere vrouwen die moeten worden gezien door een gynaecoloog.

Enorme operatie

Het afzeggen van alle niet-dringende afspraken is al een enorme operatie op zich. Tjongerschans heeft tussen de 170.000 en 180.000 poliklinische afspraken op jaarbasis. Dat zijn er omgerekend bijna 3500 per week.

Patiënten die maandag een afspraak hebben die niet doorgaat worden zondag afgebeld. De rest volgt later.

De Friese teller van corona-patiënten staat sinds zaterdag op tien. Zij verblijven allemaal thuis in quarantaine.

home
net-binnen
menu