Geen Groningse vlag, maar TikTok Tammo komt met andere actie: 'Botter, stoet en gruine keze'

FOTO SHUTTERSTOCK (BEWERKING LC).

Het eerste plan van influencer TikTok Tammo: de Oldehove in Leeuwarden schuil laten gaan achter een Groningse vlag, mocht niet doorgaan. Nu komt de Groninger met een alternatieve actie. „Dan maken we er gewoon nog even iets moois van.”

In Friesland hebben we natuurlijk de uitspraak ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries’, waarmee Grutte Pier naar verluidt uit probeerde te maken of hij met Hollanders of Friezen te maken had. Tammo heeft hier een Groningse versie van gemaakt: ‘Botter, stoet en gruine keze, wel dat nait zeggen kin, kin gain Grunneger wezen.’

Hij daagt Friezen uit om de zin uit te spreken en een video daarvan naar hem op te sturen. De beste inzending krijgt 50 euro shoptegoed. Mochten mensen de video’s ook op hun eigen sociale media willen plaatsen, dan kan dat onder de hashtag #FreetheFriezen.

Het geld dat TikTok Tammo ophaalde met de actie gaat wel naar de voedselbank in Leeuwarden. De actie ontstond als wraakactie, omdat studentenvereniging Bernlef had geregeld dat de Martinitoren in Groningen dinsdag het Friese volkslied zou gaan spelen. Dat mag wel doorgang vinden, maar de tegenactie van Tammo werd gezien als evenement en mocht daarom in verband met corona niet doorgaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland