Gedode fietser Tadzjikistan - René Wokke - zat op school in Drachten en Leeuwarden

René Wokke, de 56-jarige Amsterdammer die zondag in het zuidwesten van Tadzjikistan op zijn fiets werd aangereden en overleed, heeft lange tijd in Friesland gewoond. Op zijn Facebook-profiel staat dat hij uit Drachten komt. De regering in Tadzjikistan sluit een aanslag niet uit. Volgens een Belg die in de buurt was, zijn er messen gebruikt.

Wokke ging tussen 1968 en 1981 naar school in Drachten (Sint Lucasschool en Drachtster Lyceum). Hierna studeerde hij tot 1985 Werktuigbouwkunde aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden.

Later vertrok Wokke naar Amsterdam, om daar vanaf 1997 Sociale Psychologie te studeren. In 2003 rondde hij deze studie af. Wokke werkte hierna in onder meer de ict en bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Hij fietste veel in verre landen, vertelt zijn broer Erik (58) maandag aan het AD. Hij was een ervaren reiziger, bezocht al zo'n 130 landen en was nu onderweg van Thailand naar Iran.

Sinds februari onderweg

René Wokke vertrok in februari met zijn twee jaar oudere vriendin Kim Postma naar Thailand. Ze zouden medio september vanuit Iran terugvliegen naar Nederland. Postma is gewondgeraakt.

Erik Wokke: ,,Vanuit Bangkok fietsten ze naar China maar daar ondervonden ze zoveel problemen met de politie - René en Kim fietsen altijd in gebieden waar nauwelijks of geen toeristen komen - dat ze het land min of meer uitvluchtten naar Tadzjikistan.''

,,Afghanistan lag meer voor de hand op weg naar Iran. Maar dat land wilden ze ontwijken omdat het te gevaarlijk was."

Volgens zijn broer was René een ervaren reiziger. ,,Hij was altijd op pad, vooral in Azië. Ik heb nooit begrepen wat hij daar zocht en al helemaal niet in Tadzjikistan. Hoe dan ook: Kim en hij hadden het heel erg naar hun zin. Ze fietsten samen al heel wat af binnen en buiten Europa."

Het stel runde vanuit Amsterdam een bedrijfje dat fietstochten organiseert voor Nederlanders en buitenlandse toeristen, aldus Erik Wokke.

Terroristisch motief

Maandagochtend werd bekend dat de regering van Tadzjikistan een terroristisch motief achter de dood van Wokke en drie andere buitenlandse fietsers die eveneens om het leven kwamen, niet uitsluit.

De andere doden zijn twee Amerikanen en een Zwitser. Wokke's vriendin Kim Postma raakte gewond, net als twee andere fietsers.

Zondag hadden lokale bronnen het al over een aanslag. Hierbij zou ingereden zijn op de groep, waarna de aanvallers messen zouden hebben getrokken. Tadzjikistan houdt rekening met alle scenario's: een ongeluk, een beroving en een aanslag.

Veiligheidstroepen hebben na het fietsdrama vier verdachten gedood. Een vijfde man is aangehouden, meldt het ministerie van Binnenlands Zaken van het Centraal-Aziatische land.

Een van de gedode mannen is vermoedelijk de eigenaar van de auto die de toeristen raakte. Het is nog onduidelijk waar en onder welke omstandigheden de verdachten precies zijn omgekomen.

Aanval met messen

Een van de slachtoffers van het fietsdrama heeft maandag bevestigd dat er sprake was van een aanval met messen. Dat zegt een Belgische toerist, die volgens de Belgische zender VRT Nieuws heeft gesproken met de overlevenden.

,,Ik heb gevraagd wat er gebeurd was en het eerste wat een van hen zei was dat ze aangereden waren door een auto en dat er mensen waren uitgestapt die met messen begonnen te steken.”

De Belg reed als lifter mee in een vrachtwagen toen hij de slachtoffers zag. Zij stonden aan de kant van de weg en gebaarden dat de wagen moest stoppen.

,,Dat hebben we onmiddellijk gedaan. We zijn uitgestapt en keken wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock.'' De Belgische lifter kan niet zeggen wat het motief was voor de aanval.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement