Gedeputeerde staten: stekker uit Blija Buitendijks

Gedeputeerde staten stellen voor het waterschap Blija Buitendijks - met 100 hectare het kleinste openbaar lichaam van Nederland - na honderd jaar op te heffen.

De 100 hectare onbebouwde kwelder – tussen de deltadijk en de zomerdijk – zit al jaren zonder bevoegd bestuur en zonder de wettelijke armslag die moderne waterschappen hebben. Het complete archiefje ging in 2010 in vlammen op, toen de boerderij van secretaris Binne Reitsma afbrandde.

Het waterbeheer bestaat feitelijk uit twee klepduikers op de uiteinden van de zomerpolder en onderhoud van een zoetwaterleiding voor ingeschaard vee. Gedeputeerde Sietske Poepjes spreekt van een relict uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, toen Friesland nog vele honderden waterschapjes rijk was.

GS vragen provinciale staten nu om formele opheffing. Over de urgentie van die onherroepelijke stap bleef Poepjes gisteren vaag. Een jaar geleden wilde ze nog niet van opdoeking weten.

De vijf ingelanden van Blija Buitendijks lappen al jaren periodiek geld voor de minimale kosten. Soberder bestuur lijkt onbestaanbaar. Secretaris Reitsma – enige bestuurder – zou opheffing spijtig vinden. ,,It sit net ien yn it paad, behalve winliken in pear provinsjeamtners en – neit’t ik fernaam – Rykswettersteat.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement