,,Worden jullie Vlaams’’, vroeg tante verschrikt.

,,Nou, dat weet ik niet hoor’’, zei ik, ,,dat loopt allemaal nog’’. Op de achtergrond hoorde ik nonkel roepen: ,,Hou ons niet voor de gek. Jullie worden overgenomen door het Mediahuis, dat schrijven jullie zelf, en dat is Belgisch. Het lidgeld zal seffens wel weer omhooggaan.’’

Tot dit weekeinde noemde ik nonkel gewoon oom . Hij woont hier immers bij de Waddendijk en gebruikt nooit woorden als lidgeld of seffens. Maar ik ben me op de toekomst aan het voorbereiden. Er zijn maar twee bedrijven die Nederlandse kranten overnemen en die zijn beide Vlaams. Voilà.

Bovendien sluipen de Belgen al jarenlang Friesland binnen. Met goede bedoelingen, dat stel ik niet in vraag, maar je moet het grotere plaatje beschouwen. Dan valt op dat zanger Douwe Heeringa jaren terug Jacques Brel al ,,in Fries’’ noemde. Dat de indrukwekkende grafrede voor Tsjêbbe Hettinga werd uitgesproken door David van Reybrouck. Dat een Belgische prof. dr. in maart vaststelde dat het Fries ‘fertutearzet’. De directeur van het Fries Museum is Belgisch. De voorman van LF2018, een tijdje althans, is Belgisch. Bestel ergens in Friesland een biertje en het is een merk van Inbev. Elke slok is Belgisch.

Vandaar dat ik me al een tijdje prepareer. Niet alleen de Slach bij Warns, ook de Guldensporenslag. Naast Waling Dijkstra, die de Friezen leerde lezen, Hendrik Conscience, die hetzelfde deed voor Vlamingen. Friese bewegers? Leaver dea as slaaf? Flaminganten! De taal is gans het volk! Zeker en vast komt dat goed, samen tegen die Hollanders.

Tante en nonkel heb ik overigens verteld dat het ook nog best niet kan doorgaan.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct