Garnalenvissers klaar om afval uit de zee te halen

Een kleine twintig Friese en Groningse garnalenvissers zijn zaterdagochtend uitgevaren om afval van de MSC Zoe uit de Noordzee te vissen.

Hun voorvrouw Barbara Holierhoek was vrijdagmiddag naarstig op zoek naar geld voor deze bijzondere missie. Tegen het eind van de middag had ze zicht op de benodigde 100.000 euro voor drie dagen vissen. Dat geld is nodig voor brandstof en bemanning.

Schoenen, compressoren, piepschuim

De schippers kwamen zelf met het idee, zegt Holierhoek, secretaris van Vissersvereniging Ons Belang in Harlingen en Hulp in Nood in Zoutkamp. ,,Zij zien hoe erg het is. Ik krijg foto’s van allerlei spullen binnen. Schoenen, compressoren, piepschuim, veel onherkenbare rotzooi.’’

Snelle actie is geboden, zegt ze. ,,Je wilt die rotzooi niet in de Noordzee, maar zeker ook niet in de Waddenzee. Op dit moment drijft er daar al wel veel.’’ De vissers gebruiken gewoon hun netten.

Natuurgebieden blijven gesloten

Ze mogen trouwens niet overal komen. Grote gebieden in de Waddenzee, maar ook boven de eilanden in de Noordzee, zijn voor schepen gesloten vanwege natuurbelangen.

Holierhoek denkt dat de vuilvissers maximaal drie dagen in actie kunnen komen. ,,Dinsdag wordt weer zwaar weer verwacht.’’

Lees ook: Deze troep uit de containers treffen de vissers in hun netten aan

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement