GGZ haalt bezem door personeel forensische kliniek in Franeker

De Forensische Psychiatrische Afdeling, waar GGZ Friesland in Franeker patiënten behandelt met psychiatrische problemen, vaak in opdracht van de rechtbank. FOTO NIELS DE VRIES

GGZ Friesland vernieuwt de teams van de Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA) in Franeker. Alle medewerkers die lang in dienst zijn worden overgeplaatst.

Teamcultuur doorbreken

GGZ Friesland heeft dit traject ingezet om ,,een cultuur te doorbreken”. De directie meldt dat deze ,,ingrijpende keuze” nodig was nadat onafhankelijk onderzoek ,,aanhoudende signalen op het gebied van professionele samenwerking, de teamcultuur en onderlinge bejegening” hebben bevestigd.

GGZ Friesland laat dit weten in een persverklaring naar aanleiding van vragen van de Leeuwarder Courant . De krant heeft van personeel en cliënten vernomen dat er een soort reorganisatie gaande zou zijn op de FPA. Om hoeveel medewerkers het precies gaat is onduidelijk. GGZ Friesland wil voor maandag geen enkele vraag beantwoorden, ook niet ter verheldering.

'Onbekwaam'

Op de FPA worden voornamelijk mensen behandeld die in aanraking zijn gekomen met politie en justitie en psychiatrische klachten hebben. Veel van deze mensen worden op last van een rechterlijke uitspraak behandeld. Cliënten klagen dat ze niet behandeld worden en dat nieuw personeel onbekwaam is.

In totaal werken er zo’n 36 personen op de drie afdelingen van de FPA. Er zou al jaren geklaagd worden over de omgang op de FPA. Medewerkers die lang in dienst zijn worden intern overgeplaatst. Er wordt een jaar uitgetrokken voor dit traject.

Heeft u meer informatie, mail dan naar goos.bies@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland