GGD houdt gratis online soa-test voor mannen voorlopig uit de lucht

FOTO ANP

De gezondheidsdienst GGD hervat het aanbod van gratis online soa-testen voor mannen die seks hebben met mannen vooralsnog niet. Eind dit jaar valt een definitief besluit.

Bijna het hele noordelijke budget voor seksuele voorlichting ging op aan het gratis testlab voor geslachtsziekten en hiv via de website mantotman.nl. In mei is daarom al voorlopig gestopt met de service.

Voor een soa-test moet je naar een huisarts, zegt Fetzen de Groot van Sense, het noordelijke GGD-centrum voor seksuele gezondheid. De gratis anonieme online test is voor mannen die daarvoor liever niet naar de eigen huisarts gaan en voor mannen die zo’n test eigenlijk niet kunnen betalen. Die laatste categorie kan nog steeds om de twee weken kosteloos terecht bij de GGD.

Vraag naar gratis test explodeerde

De vraag naar de gratis online testen bleef maar groeien. Van 101, 279 en 53 testen in 2015 in respectievelijk Friesland, Groningen en Drenthe naar 336, 729 en 194 in 2017. ,,Omdat het anoniem is, hadden we er geen grip meer op. We adviseren om eens per kwartaal te testen, maar sommigen deden dit om de twee welen”, verklaart De Groot. Elke klant kost de GGD gemiddeld 140 euro per test.

Voor anonieme soa-testen kunnen mannen in het Noorden altijd nog terecht bij websites als soatestdoen.nl of soapolinoord.nl. Dat kost dan wel 27,50 tot 75 euro.