GGD: geen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Friesland

Het coronavirus. FOTO LC

GGD Fryslân meldt dat er officieel geen nieuwe gevallen van coronabesmettingen in Friesland bij zijn gekomen zaterdag. In totaal is bij negen mensen in de provincie vastgesteld dat ze het virus dragen.

GGD-woordvoerder Ingrid Weert kan niet duidelijk maken op basis van hoeveel tests de jongste uitslag is vastgesteld. Uit haar toelichting blijkt dat de GGD Fryslân hierover in het duister tast. ,,Er worden tests in ziekenhuizen gedaan. Maar we krijgen niet alles door.’’ Misschien gebeurt dat in een later stadium wel, voegt ze toe. ,,Het heeft nu geen prioriteit.’’

Vrijdagavond heeft het RIVM de richtlijnen voor het uitvoeren van coronatests aangepast. Ze komen er op neer dat ziekenhuis- en zorgmedewerkers wel worden getest, maar alle andere mensen niet, tenzij daar bijzondere redenen voor zijn. Zo’n reden kan zijn dat de huisarts vaststelt dat een patiënt ernstig ziek is en naar het ziekenhuis moet.

De uitslag van een test is 24 uur na het testen beschikbaar. Donderdag kwamen er vier nieuwe besmettingen bij, vrijdag nog twee.

Het kabinet probeert verdere verspreiding van het gevreesde coronavirus met voor Nederland ongekende maatregelen te beperken.

Lees ook | Bejaarde Friezen verstoken van bezoek: blijf weg van woonzorgcomplexen

Lees ook | Proefverlof sluit tijdelijk de deuren door coronacrisis

Lees ook | Geen vluchten meer vanuit risicogebieden, meeste scholen blijven vooralsnog open

home
net-binnen
menu