GGD Fryslân gaat 'schrijnende gevallen' prikken met coronavaccins die aan het einde van de dag over zijn

Een vaccinatie tegen corona. FOTO NIELS DE VRIES

GGD Fryslân gaat ‘schrijnende gevallen’ die door huisartsen zijn aangedragen prikken met coronavaccins die tegen het einde van de dag nog over zijn.

Die kwetsbare gevallen kunnen een oproep krijgen om ‘s avonds een prik te halen. Per dag zal het in Friesland om zo’n twintig restvaccins gaan.

Vorige week riep de GGD Fryslân nog op om niet naar hun afsprakenlijn te bellen zonder uitnodiging of zonder afspraak naar de vaccinatiecentra te komen.

Huisartsen mogen een lijstje met vijf van hun meest schrijnende gevallen in het patiëntenbestand inleveren bij de GGD. De GGD bundelt deze lijsten en gebruikt ze. Mensen moeten wel mobiel genoeg zijn om zelf naar de vaccinatielocatie te komen. Het is de keuze van de huisarts, zo benadrukt de GGD. „Het heeft geen zin de GGD of de huisarts hierover te bellen.” Een keuze in het type vaccin hebben de mensen niet.

Mensen op wachtlijst moeten tussen 19:00 en 20:30 uur bereikbaar zijn

Mensen die te horen hebben gekregen dat ze voor een restvaccin in aanmerking komen, moeten tussen 19:00 en 20:30 uur bereikbaar zijn. Zij krijgt een telefoontje als er vaccin over is. Dit gaat op leeftijd: oudsten als eerst. Op deze manier hoopt de GGD zeer kwetsbaren in Friesland te vaccineren, die in de reguliere vaccinatiestrategie van het ministerie nog (lang) niet aan de beurt zijn.

Met de keuze om schrijnende gevallen te prikken met restvaccin wijkt GGD Fryslân af van het eerdere landelijke beleid. De minister van Volksgezondheid heeft de verantwoordelijkheid hoe om te gaan met het surplus aan vaccin vorige week deels bij de lokale GGD’en neergelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus