GGD en Lifelines bundelen Friese gezondheidsgegevens

GGD Fryslân en Lifelines gaan hun onderzoeksgegevens over de gezondheid van Friese inwoners bundelen.

De twee organisaties willen daarmee een beter beeld krijgen van de gezondheid in Friesland. De samenwerkingsovereenkomst van werd woensdag ondertekend.

GGD doet doorlopend onderzoek onder de Friese jeugd, houdt gezondheidsmonitoren en het onderzoekt de gevolgen van het gebruik van genotmiddelen.

Lifelines startte in 2006 als grootschalig bevolkingsonderzoek onder ruim 60.000 Friezen. De deelnemers worden minimaal 30 jaar gevolgd, onder meer om het ontstaan en verloop van chronische ziekten inzichtelijk te maken.

,,We willen graag dat de Lifelinesdata ook actief gebruikt worden voor het verbeteren van de gezondheid van de Noord-Nederlandse en dus ook de Friese bevolking,” stelt Saakje Mulder, directeur van Lifelines.

Margreet de Graaf, directeur Publieke Gezondheid van GGD Fryslân, vult aan: ,,In de toekomst zal de groep ouderen alleen maar toenemen. Hoe meer we weten over de gezondheid van Friese ouderen, hoe beter we daarop kunnen inspelen met bijvoorbeeld activiteiten of voorzieningen waarmee zij fit en vitaal kunnen blijven.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement