GGD: 'Verspreiding epidemie lijkt in meeste gemeenten tot stilstand te zijn gekomen'

Coronavirus. FOTO SHUTTERSTOCK

Friesland heeft sinds de uitbraak van het coronavirus cijfermatig de rustigste week tot nu toe beleefd. Het aantal mensen bij wie corona is vastgesteld bleef met vier nieuwe positieve tests in een week tijd voor het eerst onder de tien.

Wanneer de GGD kijkt naar het aantal nieuwe positieve tests per gemeente, lijkt in de meeste gemeenten de verspreiding van de epidemie, voor zover dat inzichtelijk is, tot stilstand te zijn gekomen.

Op 24, 25 en 26 mei is er helemaal niemand positief getest. Het is voor het eerst dat dit meerdere dagen achter elkaar het geval was.

De afgelopen week is bij de GGD gemeld dat twee personen zijn overleden bij wie corona was aangetroffen. Dat is één meer dan vorige week. Aan de GGD is doorgegeven dat één persoon in het ziekenhuis is opgenomen (vorige week waren dit nul opnames). In de verpleeg- en verzorgingshuizen zijn er voor de tweede week op rij geen positief geteste mensen bij gekomen.

Iedereen met klachten getest

Of de verspreiding van het virus in Friesland daadwerkelijk tot stilstand is gekomen, moet volgens de GGD blijken wanneer vanaf 1 juni iedereen met klachten zich kan laten testen. De testcapaciteit ligt dan, door het toevoegen van twee nieuwe testlocaties, boven de 1000 testen per dag. Deze week werden er 228 tests uitgevoerd, hiervan waren vier dus positief.

In tien gemeenten is sinds 11 mei geen enkele nieuwe positieve melding gedaan. Het gaat om Achtkarspelen, Dantumadiel, Harlingen, Ooststellingwerf, Tytsjerksteradiel, Weststellingwerf en de Waddeneilanden. In de overige gemeenten is de laatste weken nog wel minstens één melding geweest.