GGD: 'Landelijke verdubbeling aantal positief getesten is niet terug te zien in Friesland'

Coronavirus. FOTO SHUTTERSTOCK

Drie inwoners van Friesland zijn deze week positief getest op het coronavirus. Het aantal positieve besmettingen blijft daarmee stabiel in de provincie. „De landelijke verdubbeling van het aantal positief getesten is niet terug te zien in de cijfers in Friesland”, stelt de GGD.

Dat meldt de GGD Fryslân in haar weekoverzicht. Het totale aantal inwoners bij wie het virus is aangetroffen staat nu op 645. Dit aantal is gecorrigeerd met twee mensen, dit waren mensen die getest zijn in Friesland, maar zij waren geen Friese inwoners.

Vorige week waren er vijf mensen positief getest. Bovendien waren er de afgelopen week geen corona-uitbraken in Friesland, meent de GGD. Wel lieten meer mensen zich testen: 2252 mensen konden de afgelopen week terecht op een testlocatie, tegenover 1879 vorige week.

In Friesland ligt de totale testcapaciteit op dit moment rond de 9500 testen per week. „Toch kan het voorkomen dat iemand die een test aanvraagt, niet meteen op de dichtstbijzijnde testlocatie terecht kan”, laat GGD Fryslân weten. Bovendien is het momenteel erg druk bij het landelijke afsprakennummer 0800-1202, daardoor kan het langer duren voordat mensen een afspraak krijgen.

Het aantal overleden personen dat bij de GGD is gemeld, blijft staan op 69. Ook het totaalaantal ziekenhuisopnames staat ongewijzigd op 130 personen.