Wie verkouden is, moet in coronatijd thuisblijven. Wat betekent dit voor schoolkinderen, die zeker in het najaar vaak chronisch snotterig zijn? ,,Ik vind het heel ingewikkeld. Straks zitten we met halflege klassen.’’

Zondag, een dag voordat de school weer openging, begonnen de twee zoons (8 en 9 jaar) van Jelmer Sietzema in Dronryp een beetje te snotteren. Indachtig de uitspraak van premier Mark Rutte (,,als je klachten hebt, laat je jezelf testen’’) besloot Sietzema de jongens thuis te houden en een afspraak te maken voor een test.

Op dinsdagmorgen konden ze terecht bij de GGD. De uitslag volgt op z’n vroegst 24 uur later.

Sietzema: ,,Dus in het beste geval hebben we woensdagmiddag een uitslag en kunnen de jongens donderdag naar school. Als het niet zo snel gaat en pas donderdag de uitslag komt, dan missen ze gelijk al vier van de vijf schooldagen in de eerste week. Terwijl ze alleen een snotneus hebben en een beetje hoesten. Zonder corona zouden ze gewoon naar school zijn gegaan, kinderen zijn immers altijd verkouden. Zeker richting het najaar.’’

Ziedaar het vraagstuk waar menig ouder zich de komende tijd voor geplaatst ziet: mag mijn snotterige kind naar school of moet ik het thuishouden? Een rondje langs scholenkoepels leert dat de meeste scholen dit laten afhangen van de inschatting van de ouder zelf, en sommige protocollen volgen, zoals de ‘beslisboom’ van de AJN (jeugdartsen Nederland).

Lees ook | Mark Rutte over coronavirus: 'Geef thuis geen feestjes of borrels, 6 gasten is het maximum'

,,Wanneer een kind neusverkouden is, neemt de leerkracht contact met de ouders op. Die vraagt of het kind in contact geweest is met iemand die corona heeft, of iemand binnen het gezin last heeft van koorts of benauwdheid en of het kind koorts of andere corona-gerelateerde klachten heeft. Als een vraag met ‘ja’ beantwoord wordt, moet het kind thuisblijven. Bij ‘nee’ kan het gewoon naar school’’, zegt Heidi Rubingh, interim-bestuurder bij Arlanta, met 22 christelijke basisscholen in ‎Noardeast-Fryslân.

,,Ik vind het heel ingewikkeld’’, zegt Klaske van der Wal, directeur van cbs It Anker in Dronryp, waar de zoons van Sietzema naartoe gaan. ,,Als alle leerlingen met klachten thuisblijven, zitten we straks met halflege klassen. Maar er zijn ook kinderen met hooikoorts, die zijn heel vaak snotterig. Ouders moeten dus zelf inschatten of het gaat om een gewone verkoudheid of dat er mogelijk wat anders aan de hand is. Zij herkennen dat het beste.’’

Van der Wal zal ouders niet verplichten om hun kinderen te laten testen. ,,Dat is aan hen, en als ze twijfelen, moeten ze de GGD bellen.’’

'De ouders moeten de afweging maken'

,,De eigen verantwoordelijkheid van de ouders is bij ons het belangrijkste. De ouders moeten de afweging maken of ze hun kind thuishouden of niet, en die wordt getoetst door de school’’, zegt ook Albert Helder, directeur van Proloog, de organisatie voor openbaar basisonderwijs in Leeuwarden.

Ambion, met 25 openbare basisscholen in de omgeving van Heerenveen en Joure, is wat rechtlijniger. ,,Als een leerling gedurende de lesdag klachten krijgt, moet hij of zij naar huis, ook als het gaat om verkoudheid. Daar zijn we behoorlijk strikt in’’, zegt Martine de Jong.

Als een kind hooikoorts heeft en daardoor regelmatig snotterig is, moet de ouder dat melden bij de leerkracht. De Jong: ,,En als er koorts bij komt, vragen we ouders om hun kind te laten testen. Als er toch sprake is van corona, wil je zo snel mogelijk duidelijkheid.’’

Verkoudheid

Hoe jonger de kinderen, hoe minder zij een rol in de verspreiding spelen, zegt Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân. Basisschoolkinderen met een snottebel kunnen daarom gewoon naar school. ,,Zeker als je de klachten van je kind goed herkent, is het geen bezwaar het kind naar school te laten gaan.”

Voor kinderen boven de 12 jaar met verkoudheidsklachten raadt De Graaf ouders wel aan ze thuis te laten blijven én te laten testen. ,,Maar onder de 12 niet, testen is geen prettige aangelegenheid.”

Op de middelbare scholen van Piter Jelles en Simon Vestdijk (onder meer in Leeuwarden, Harlingen en Franeker) gaan docenten het gesprek aan met de snotterende leerling. ,,Voel je je vaker zo of is dit iets nieuws? In dat geval wordt de leerling naar huis gestuurd en dringend geadviseerd zich te laten testen . Als een kind weigert, kun je besluiten tot schorsing. Dat is dan geen straf, maar een ordemaatregel’’, zegt bestuursvoorzitter Wiebe Wieling.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct