Funderingskeien abdij Dokkum van vernietiging gered

Funderingskeien van de al lang afgebroken Bonifatiusabdijkerk in Dokkum lagen klaar om verpulverd te worden. Tot museumdirecteur Ihno Dragt ze redde.

Enkele grote keien, vermoedelijk rond 1050 gebruikt om de Bonifatiusabdijkerk in Dokkum te funderen, zijn van vernietiging gered. Ihno Dragt, directeur van het Museum Dokkum, kwam ze net op tijd op het spoor en heeft ze tijdelijk ondergebracht bij het museum.

IJsfontein

De Bonifatiusabdij en -toren zijn al lang afgebroken, maar leven in de herinnering voort, omdat de contouren in de bestrating van de Markt in Dokkum zijn aangegeven. Op die Markt komt de IJsfontein van Birthe Leemeijer, de elfde fontein van het LF2018-project en de enige die nog niet klaar is. Toen Dragt naar de vorderingen ging kijken, zag hij dat er muurtjes stonden waarin keien verwerkt waren.

Navraag leerde dat de keien tevoorschijn waren gekomen bij het graven van een diep gat ten behoeve van de fontein. Ze moeten gehoord hebben bij de oorspronkelijke abdij. Die is gefundeerd geweest op keien, weet Dragt, die net een boek heeft geschreven over de opgravingen op de Bonifatiusterp. De toren rustte niet op keien. Mogelijk was dat volgens de museumdirecteur de oorzaak dat de toren, net als de Oldehove, overhelde.

Ligplaats na vakantie bepaald

Naast de kleine keien, die verwerkt konden worden in de muurtjes, werden ook enkele grote exemplaren aangetroffen, kreeg Dragt te horen. Deze stenen zouden volgens bouwgroep BAM vernietigd worden. Navraag bij de gemeente leverde op dat de zwaargewichten tijdelijk op een gemeenteterrein opgeslagen waren. Dragt heeft de gemeente Dongeradeel ervan overtuigd de stenen niet te vernietigen, maar een definitieve plaats te geven. Waar ze komen te liggen, wordt na de vakantie bepaald. Dragt mag daarover meedenken. Volgens hem is er maar één goede plek en dat is op de Markt. Hij heeft de gemeente gevraagd de drie keien eerst bij het museum te mogen plaatsen. Er komt uitleg bij voor het publiek.

De museumdirecteur wil fondsen werven om petrografisch onderzoek naar de stenen te doen. Bij zo’n onderzoek worden de slijpplaatjes van de keien onderzocht om nauwkeurig de herkomst en soort steen vast te kunnen stellen. Ook wil Dragt weten of de stenen passend gemaakt zijn voor de fundering, omdat het erop lijkt dat ze zijn bewerkt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement