Fryske Marren en Beachclubbaas bakkeleien over schoonmaken Lemster strand

De gemeente De Fryske Marren en Beachclubbaas Gertjan Mondeel ruziën over het schoonmaken van het Lemster strand.

Volgens een uit de tijd van de gemeente Lemsterland stammende afspraak moet Mondeel de zandstrook langs het IJsselmeer dagelijks reinigen. Hiervoor ontvangt hij van de gemeente jaarlijks een vergoeding van 17.500 euro.

Maar de Beachclubbaas doet niets voor al dat geld. Om te voorkomen ,,dat it der in binde wurdt’’, aldus wethouder Durk Durksz, stuurt De Fryske Marren er een team van wijkbeheer op af.

Zes jaar luchtkastelen

Dat raapt spullen die in de vuilnisbak horen van de grond, zo was Sake Barelds van de NCPN-fractie ook al opgevallen. ,,Moat dy eigner dat net dwaan?’’, vroeg hij deze week tijdens de raadsvergadering.

Een kleine zes jaar geleden opende de Beach Club Lemmer zijn deuren. Er waren zes jaren van luchtkastelen aan vooraf gegaan. En ineens was daar Gertjan Mondeel van It Soal in Workum.

Hij had in de krant gelezen dat een ondernemer zijn plannen om financiële redenen afblies en vond toen dat hij moest ingrijpen. Hij meldde zich op het gemeentehuis in Lemmer. ,,Het kon niet zo zijn dat er op deze locatie niets gebouwd werd’’, zei hij destijds tegen deze krant.

Strandpaviljoen voor 4,2 miljoen

Dus zette Mondeel er voor 4,2 miljoen euro een strandpaviljoen met zwembad neer. Dat laatste was een eis van Lemsterland. Het moest het gedateerde bad Sudersé vervangen. In november 2012 werden bad en paviljoen geopend door respectievelijk Epke Zonderland en Rintje Ritsma.

En nu komt eigenaar Mondeel dus zijn verplichtingen niet na. ,,Er zijn afspraken. Voor verdere informatie verwijs ik naar de gemeente’’, laat hij vanaf Sicilië weten.

Wethouder Durksz zegt met Mondeel ,,yn gesprek’’ te zijn. Want zo kan het natuurlijk niet. Maar wat er achter de schermen ook gebeurt en wie het schoonmaken momenteel ook betaalt, een ding is voor de gemeente het belangrijkste: ,,De brûkers meie der gjin lêst fan ha.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement