Sylvana IJsselmuiden: „Ik heb altijd geloofd dat ik er wel kom. Als het niet linksom lukt, dan maar rechtsom.” FOTO NIELS DE VRIES

'Frysk famke' Sylvana IJsselmuiden heeft entertainen als roeping

Sylvana IJsselmuiden: „Ik heb altijd geloofd dat ik er wel kom. Als het niet linksom lukt, dan maar rechtsom.” FOTO NIELS DE VRIES

Presentatrice en actrice Sylvana IJsselmuiden (24) maakt sinds drie jaar furore op de razend populaire website dumpert.nl. Maar haar ambities reiken verder dan het presenteren van online programma’s. „Ik sta op het punt om landelijk door te breken.”

„Hoe gaat het met u?”, vraagt Dumpert-presentatrice Sylvana IJsselmuiden, terwijl ze een appelgroene microfoon onder de neus van de 82-jarige Gerda de Vries uit Onderdendam houdt. „Hartstikke goed”, antwoordt Gerda opgewekt. „Ik kan alles nog en heb net een nieuwe elektrische fiets gekocht!”

Maar zo vrolijk als Gerda klinkt, zo boos is ze. Als gevolg van de werkzaamheden aan de N361 bij Winsum, wordt het verkeer van die drukke provinciale weg omgeleid door het centrum van het pittoreske Onderdendam. Helemaal gek wordt oma Gerda — „Waag het niet om mevrouw De Vries te zeggen!” — van de vrachtwagens en auto’s die de godganse dag aan haar huis voorbij denderen.

Grote hit op internet

Het newsitem dat RTV Noord vorige maand daarover maakte, werd op internet een grote hit. Honderdduizenden mensen zagen hoe oma Gerda (die zelf overigens geen computer heeft) in stevige bewoordingen — „Dikke zooi! Sodemieter op!” — haar mening over de situatie gaf. Reden voor Sylvana — zwart T-shirt, mintgroene nagels, grote ringen in haar oren, haar lange blonde haren in een losse vlecht over haar schouder — om met haar cameraman vanuit Amsterdam naar Groningen af te reizen en Gerda zelf aan de tand te voelen.

Het is één van de dingen die ze regelmatig voor de website Dumpert doet: mensen achter virale video’s opzoeken en daar zelf een filmpje over maken. Aan het eind van het korte gesprekje geeft ze Gerda een groene mok met de naam van de website. „Wat lief!”, zegt ‘oma’. „De koffie staat klaar, dus die kan er meteen in.”

Populaire video's

Voor wie het niet weet: Dumpert is een van de grootste websites van Nederland. Op deze mediasite uploaden gebruikers filmpjes, die bezoekers (‘reaguurders’) vervolgens waarderen. Aan de hand van het aantal ‘kudos’ dat zij geven, publiceert Dumpert dagelijks een top vijf van populairste video’s.

Behalve dat mensen filmpjes uploaden (begin dit jaar stonden er zo’n 165.000 op de site), maakt de redactie ook zelf content. Wekelijks is er bijvoorbeeld de show DumpertReeten , waarin Sylvana samen met co-hosts René van Leeuwen en Nick Toet, vergezeld door een gast, nieuwe filmpjes becommentarieert. Het programma, dat ongeveer een kwartier duurt, trekt wekelijks ruim een half miljoen kijkers. Een hoeveelheid waar heel wat televisiemakers jaloers op zouden zijn.

Dat hoge aantal is mede te danken aan de mateloos populaire Sylvana. Haar ster rijst snel. Zo is ze in de running voor verschillende prestigieuze tv-klussen en filmrollen. Helaas wil ze daar nog niets concreets over kwijt. „Ik ben door schade en schande wijs geworden. Eerst de contracten tekenen.”

Appartement in Utrecht

Een paar dagen later treffen we Sylvana opnieuw. Nu in Leeuwarden, de stad die ze, ondanks haar recente verhuizing naar Utrecht, nog altijd haar thuis noemt. Vandaar ook dat ze ons graag hier op sleeptouw neemt. „Het liefst was ik in Leeuwarden blijven wonen”, bekent ze. „Maar voor mijn werk dagelijks naar Amsterdam reizen, brak me op. Vandaar dat ik onlangs ben gezwicht en een appartement in Utrecht heb gehuurd.”

De domstad was een compromis; in Amsterdam wonen trekt ze echt niet. In het centrum wordt ze naar eigen zeggen in minder dan geen tijd onder de voet gelopen door toeristen. Of aangereden door een tram. „Die bizarre drukte is niets voor mij. Van mezelf ben ik al vrij chaotisch. De overdaad aan prikkels in Amsterdam maakt het er niet beter op. Utrecht is kleiner en gemoedelijker, dat kan ik beter behappen.”

Familie gaat voor

Ze is nog bijna wekelijks in Leeuwarden te vinden. Al neemt de frequentie van de bezoekjes wel wat af sinds ze eerder dit jaar een relatie kreeg met een van haar co-hosts, de in Amsterdam wonende autocoureur Steijn Schothorst. „Omdat we allebei drukke banen hebben, proberen we in de weekenden zoveel mogelijk samen te zijn. Maar als Steijn op reis is – en dat gebeurt voor zijn werk nogal vaak – ga ik zaterdags naar Friesland. Ik voel me nergens zo thuis als hier. De mentaliteit is totaal anders dan in het Westen. Niks geen arrogantie. Iedereen zegt elkaar nog gedag. Daar voel ik me goed bij. Verder woont mijn hele familie hier. Die betekent alles voor me. Mijn moeder in Sneek, mijn zus in Leeuwarden, mijn pake en beppe in Dronryp: ik zoek ze zo vaak mogelijk op.”

loading

Over de vraag wat voorgaat, werk of familie, twijfelt ze geen seconde. „Familie natuurlijk. Mijn familieleden zijn mijn houvast, mijn steun en toeverlaat. Mijn enige zus is voor de tweede keer zwanger en staat op het punt van bevallen. Dat wil ik voor geen goud missen. De eerste periode erna wil ik ook bij haar zijn en haar kunnen helpen. Met die reden heb ik verschillende aantrekkelijke klussen voor de komende tijd, waaronder een aantal fotoshoots voor grote bladen, afgehouden. Misschien niet slim voor mijn carrière. Jammer dan.”

Voetbal op hoog niveau

Over die carrière gesproken: als het daar even anders mee was gelopen, hadden we Sylvana vorige maand zomaar op het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk kunnen zien. „Als tiener speelde ik op hoog niveau”, vertelt ze op het veld van M.K.V. 29, de Leeuwarder club waar ze zes jaar lang fanatiek voetbalde.

Het is de eerste stop op onze toer door de stad. „Ik was zelfs al gescout door SC Cambuur, SC Heerenveen en de KNVB. Maar op topniveau voetballen én acteren ging niet samen. Ik moest dus kiezen. Met pijn in mijn hart heb ik op mijn zestiende het voetbal resoluut vaarwel gezegd. Ik had nog wel op een lager niveau door kunnen spelen, maar dat past niet bij mij. Als ik iets goed kan, wil ik er per se de beste in worden.”

Horecafamilie

Het tekent de ambitie en gedrevenheid van de 24-jarige, die uit een echte horecafamilie komt. Haar ouders hadden jarenlang een restaurant aan de Vrouwenpoort, Liuwherne. Ook haar zus en twee broers werken in de horeca. Zij kijken soms met verbazing naar de weg die Sylvana is ingeslagen. „Geen idee waar mijn passie voor acteren en presenteren vandaan komt. Uit mezelf, kennelijk.”

Als peuter wist ze al dat ze op het toneel wilde staan. Bij de weekopening en -sluiting van de St. Paulusschool veranderde het verlegen blonde meisje in een diva vol zelfvertrouwen. „Er gebeurt iets magisch als ik optreed”, verklaart ze. „Of dat nu op een podium of een set is. Verder ben ik een echte dromer. Van kinds af aan kan ik helemaal opgaan in mijn fantasiewereld – toen mijn moeder me vertelde dat sinterklaas niet echt bestond, ben ik daar weken kapot van geweest. En ik vind niets mooier dan mensen te kunnen entertainen. Ik heb altijd geweten dat dat mijn roeping is. Een plan B heb ik nooit gehad.”

Vastberadener door afwijzingen

Haar doel was duidelijk: ze wilde naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam om van daaruit de wereld te veroveren. Daarvoor moest ze dan wel eerst haar havodiploma halen. Geen gemakkelijke opgave met een vmbo-schooladvies. Maar door keihard werken lukte het toch. Vol vertrouwen toog ze naar de auditie in Amsterdam. „En toen werd ik afgewezen.”

Hetzelfde gebeurde bij de toneelschool in Antwerpen. Alle reden om ontmoedigd te raken, zou je denken. Maar niet voor Sylvana. Zij werd door de afwijzingen alleen maar vastberadener. „Ik heb altijd geloofd dat ik er wel kom. Als het niet linksom lukt, dan maar rechtsom.”

Dat rechtsom werd de mbo-theateropleiding D’Drive in Leeuwarden. Hoewel ze daar niet helemaal op haar plek zat – dat ze liever voor de camera dan op het toneel stond, vonden haar docenten maar niks – maakte ze er het beste van. „Over het vak acteren heb ik er niet veel geleerd. Maar ik kreeg er wel de vrijheid om mezelf te ontwikkelen. Ik liep alle castings in Amsterdam af en keek dagelijks op internet of er nog acteurs werden gezocht. Ik reageerde overal op, ook als een castingbureau een Chinese jongen van 25 vroeg. ‘Wie weet kunnen jullie me ergens anders voor gebruiken’, schreef ik dan. Dat werkte; gaandeweg kreeg ik steeds meer klussen. Bijvoorbeeld in commercials, of kleine rolletjes in films.”

Anderen laten shinen

Met dezelfde onverschrokkenheid solliciteerde ze op haar negentiende als presentatrice bij SBS6. ‘Gezocht: een vrouw tussen de 26 en de 30’, stond er in de vacature. Maar daar had Sylvana geen boodschap aan. Haar bravoure werd beloond: ze kreeg de klus en presenteerde meerdere infotainmentprogramma’s, later ook bij RTL4. Zo ontdekte ze dat ze presenteren eigenlijk nóg leuker vond dan acteren. „Als actrice moet je je volledig inleven in je rol. Dat kan heel heftig zijn. Nadat ik een keer een pester had gespeeld, ben ik er nog een week naar van geweest. Als presentatrice kan ik mezelf zijn en met mijn interviews anderen laten shinen .”

loading  

In de bediening

Aangekomen in het centrum van Leeuwarden lopen we via het voormalige restaurant van haar ouders (tegenwoordig Aziatisch restaurant Minato ) over de Nieuwestad naar de Bagels & Beans aan de Kelders. Daar werkte Sylvana tot haar doorbraak bij Dumpert een tijd in de bediening. Onderweg komt ze om de haverklap bekenden tegen, die een praatje willen maken.

,,Hé, dat is Sjonny!”, zegt ze, terwijl ze op een gebruinde man in een vrolijk gebloemd shirt afloopt. ,,Meid, ik heb je gemist!”, zegt de eigenaar van café De Pastorie. Hij blijkt haar peetoom te zijn. „Hoe is het met je nieuwe liefde?”, vraagt hij. „Is Steijn lekker?” De rest van het gezelschap op het terras giert het uit. „Je moet echt snel weer eens langskomen hoor”, zegt Sjonny. „We hebben je veel te lang niet gezien.”

Na een afscheidsknuffel vervolgen we onze weg naar de Prinsentuin, vanwaaruit in de zomervakantie dagelijks een gratis elektrisch pontje naar de Noordersingel op en neer vaart. In haar middelbare schooltijd werkte Sylvana zomers als schipper op het bootje. Het ideale vakantiebaantje voor iemand met een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar andere mensen.

„Daar, en tijdens mijn werk in de horeca, heb ik zoveel mensenkennis opgedaan. Zeker op het pontje was er altijd tijd voor een praatje. Ik leerde ook de booteigenaren in de buurt kennen. Zo hoorde ik de mooiste verhalen. Bijvoorbeeld van een man wiens zoon drugsverslaafd was en veel in de Prinsentuin rondhing. Vanaf zijn bootje kon de vader een oogje in het zeil houden. Hartverwarmend vond ik dat.”

Keerzijde van het vak

Toen haar carrière rond haar 20ste echt van de grond kwam, liep ze keihard tegen de keerzijde van het vak aan. „Veel mensen in de mediawereld zijn arrogant en schijnheilig. Ze vinden zichzelf oh zo belangrijk. Ik voel me daar heel ongemakkelijk bij. Het laatste wat ik wil, is me anders voordoen dan ik ben. Maar de druk om daarin mee te gaan, is soms groot. Voor ik bij Dumpert terechtkwam, had ik bij een bekend online platform gesolliciteerd. Ik was al aangenomen, alleen moest ik nog wat minder lief worden, vonden ze. Mooi niet dus. Ik ga mezelf niet afharden om in de smaak te vallen.”

Haar kille werkomgeving ging Sylvana niet in de koude kleren zitten. Voor het eerst begon ze te twijfelen: had ze wel de juiste keus gemaakt? Ze gaf zichzelf een half jaar om een mediabaan te vinden waarin ze zichzelf kon zijn. Lukte dat niet, dan zou ze zich helemaal op de horeca storten.

Niet als pitspoes

Niet lang daarna kreeg ze via via de vraag of ze een pitspoes wilde vervangen in een online programma over de Formule 1. Haar optreden was zo’n succes, dat de makers haar terugvroegen. „Niet als pitspoes”, zei ze. „Maar ik wil de show wel presenteren.” Zo geschiedde. Nadat het programma op Dumpert was uitgezonden, werd ze daar ook te gast gevraagd. Lang verhaal kort: Dumpert bood haar een voltijdbaan als presentatrice aan.

„Zodra ik binnenstapte, voelde ik me er thuis. Alle jongens – ik werk met bijna alleen maar mannen – zijn nuchter en oprecht. En ze gunnen me mijn succes. Tegelijkertijd hebben ze er geen moeite mee om te zeggen waar het op staat. Het is dezelfde no nonsense-mentaliteit als van de Friezen.”

Natuurlijk komt ze ook in haar huidige baan omhooggevallen types tegen. Gelukkig heeft ze genoeg mensen om zich heen die haar met haar voeten op de grond houden. „Mijn familie natuurlijk, maar ook mijn Friese vrienden. Behalve met mijn collega’s van Dumpert trek ik eigenlijk nauwelijks met mensen uit de media op.”

Lustobject

Wie Sylvana’s Instagram-foto’s en de reacties (van overwegend jonge mannen) daarop bekijkt, kan er niet omheen: behalve presentatrice en actrice is ze ook een lustobject. Niet voor niets kwam ze vorig jaar met stip binnen op nummer tien van de FHM 500, de lijst met de mooiste vrouwen van Nederland (volgens online mannenmagazine FHM ). Voor datzelfde medium deed ze een nogal uitdagende fotoshoot, in weinig verhullende lingerie. Is ze niet bang dat ze daarmee haar onvermijdelijke imago van dom blondje versterkt?

„Mensen hebben hoe dan ook vooroordelen”, zegt ze stellig. „Of ik nu in mijn ondergoed poseer of niet. Van dat soort commentaren trek ik me dus niets aan. Weet je, er zijn genoeg mooie poppetjes op de wereld. Maar die zitten niet op mijn plek. Met alleen een leuk gezichtje red je het namelijk niet. Daarvoor moet je echt meer in huis hebben.”

Géén botox

Zoals met al haar werk, doet ze alleen fotoshoots waar ze zich senang bij voelt. „Op de foto’s van FHM ben ik hartstikke trots. Wie krijgt nou zo’n kans? Voor publicatie heb ik ze zelfs aan mijn pake en beppe laten zien.”

Nu we het toch over haar uiterlijk hebben: Sylvana heeft dus géén botox laten inspuiten. „Veel van de meiden met wie ik samenwerk, doen dat aan de lopende band. Persoonlijk vind ik botox verschrikkelijk. Ik heb een nichtje van 14 jaar. Als zij opgroeit met het idee dat zo’n gladgestreken gezicht met opgevulde lippen het ideaalbeeld is, wordt ze doodongelukkig. Vandaar dat ik haar steeds vertel dat er niets mooiers is dan puur natuur.”

De stoute schoenen

Omdat ze op haar 24ste al zoveel heeft bereikt, denken buitenstaanders vaak dat het succes Sylvana is komen aanwaaien. Niets is minder waar. „Je moet eens weten hoe vaak ik nee heb gehoord, denk ik dan. Hon-der-den keren. Om in de mediawereld iets te bereiken, moet je keihard werken en nooit opgeven.”

Haar gouden tip: trek de stoute schoenen aan. Neem zelf het initiatief en stap op de juiste personen af. „Als ik had gewacht tot iemand me zou vragen of ik de Formule 1-show van Autobahn wilde presenteren, was er nooit iets gebeurd. Ga er niet vanuit dat mensen je ambities wel kennen. Spreek ze uit! Je moet bukken om het geluk te plukken.” Vooralsnog is Sylvana vooral onder jonge mensen bekend. Maar daar komt mogelijk gauw verandering in.

Voor haar eigen gevoel staat ze op het punt om landelijk door te breken. Met dat televisieprogramma waar ze dus nog niets over kan zeggen. Wat haar betreft is dat nog maar het begin. „Mijn grote voorbeelden zijn Linda de Mol en Chantal Janzen, allebei powervrouwen én multitalenten. Ze presenteren, acteren, schrijven en maken een eigen magazine. Het is mijn droom om ooit ook zo’n imperium te runnen. Ik zie mezelf bijvoorbeeld nog wel eens het scenario voor een speelfilm schrijven en er zelf in spelen. Waarom niet?”

Met haar succes bij Dumpert – inmiddels presenteert ze er meerdere programma’s – is ze in ieder geval op de goede weg. De mensen van het bekende online platform die Sylvana drie jaar geleden lieten gaan, trekken inmiddels vast hun haren uit hun hoofd. Onlangs boden ze haar zelfs een verdubbeling van haar huidige salaris als ze alsnog naar hen wilde overstappen. Haar antwoord laat zich raden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct