Ziekenhuispersoneel is gefrustreerd over het stoppen met vaccineren van zestigminners met AstraZeneca. Huisartsen vrezen dat zestigplussers komende week wegblijven.

‘Ik zou morgen AZ krijgen in het ziekenhuis. Is nu uitgesteld. Frustreert enorm omdat ik als medisch professional de risico’s prima zelf kan inschatten. En die wegen vele malen op tegen het risico op Covid tijdens het werk. Wij kunnen nu eenmaal geen 1,5 meter afstand houden...’, schreef chirurg Martijn Möllers op Twitter. ‘Ik ben er woest over.’

Voor een toelichting verwijst hij naar zijn werkgever, ziekenhuis Nij Smellinghe. In het Drachtster ziekenhuis zouden dezer dagen 275 medewerkers in de acute zorg worden gevaccineerd. ,,Dit kan helaas nu niet doorgaan, hierdoor moeten onze collega’s wéér wachten”, reageert woordvoerder Wendy Leenstra. ,,Al meer dan een jaar staan onze collega’s in de sprintstand om de zorg in de benen te houden, maar lang nog niet iedereen is beschermd met een vaccin.”

Directe frontlinie

Nadat begin januari artsen en verpleegkundigen in de directe frontlinie van de coronazorg met Pfizer zijn ingeënt, is er vrijwel geen ziekenhuispersoneel meer gevaccineerd. Nij Smellinghe had toen al te weinig vaccin gekregen om alle personeel in de acute zorg te vaccineren, zegt Leenstra. Daarnaast zijn er sindsdien nieuwe medewerkers gekomen en mogen artsen en verpleegkundigen van verloskunde, acute kindergeneeskunde en long- en cardiologie-afdelingen nu ook gevaccineerd worden, bericht zij.

Ook in MCL is veel frustratie in het ziekenhuis, reageert woordvoerder Gerard Akkerman. Honderden vaccinaties worden uitgesteld. ,,Laat de afweging om je te laten vaccineren toch aan de mensen zelf over. Deze collega’s staan ook in de vuurlinie, hele afdelingen worden gesloten omdat medewerkers besmet raken. Dit voelt heel dubbel.”

GGD Fryslân zet de vaccinatie van bijna negenduizend medewerkers in de gehandicapten-, thuiszorg en WMO-ondersteuning op pauze. Zij krijgen dinsdag te horen welk alternatief vaccin er voor hen beschikbaar komt. In deze doelgroep zijn inclusief de ouderenzorg al een kleine 18.000 medewerkers gevaccineerd. Wie nog een tweede prik nodig heeft, kan die nog wel van AstraZeneca krijgen.

Huisartsen

De meeste Friese huisartsen hebben vrijdag de oproep voor een vaccinatie van hun patiënten van 60 tot en met 64 jaar de deur uit gedaan, zegt voorzitter Karin Groeneveld van de Friese Huisartsenvereniging. De huisartsen hebben het besluit van het kabinet afgewacht. In Groningen beginnen veel huisartsen zaterdag al met vaccineren, in Friesland voor zover bekend niet eerder dan woensdag. In Minnertsga had dokter Pijman bijvoorbeeld zaterdag al willen vaccineren, maar dat is vanwege alle onzekerheden een week uitgesteld, zegt doktersassistent Oeke Bijlsma.

Groeneveld benadrukt het belang van vaccineren. ,,We zien elders in het land dat vanwege alle berichtgeving over AstraZeneca de opkomst bedroevend laag is. Mijn boodschap is: kom vooral. De cijfers lopen nog steeds op. In de leeftijdsgroep zestigplus is het risico op gezondheidsschade door corona behoorlijk hoog, terwijl de kans op ernstige trombose of een andere ernstige bijwerking door een coronavaccinatie mini-, mini-, minimaal is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct