FrieslandCampina legt groei melkplas aan banden

FrieslandCampina wil met zijn melkveehouders afspraken maken over de melkaanvoer. Boeren die meer leveren, krijgen een korting van 10 cent per kilo melk.

Het zuivelconcern wil een onbeheersbare groei van de melkplas voorkomen en stelt daarom voor om de nu nog geldende afnameplicht volgend jaar aan te passen. ,,We willen marktgerichter opereren”, verklaart woordvoerder Jan Willem ter Avest. ,,Bij een overaanbod verwerken we de melk onder de kostprijs tot bulkzuivel zoals mager melkpoeder of foliekaas. Dat is jammer, want het drukt de melkprijs voor onze boeren.”

FrieslandCampina wil vanaf 2019 jaarlijks een concernquotum vaststellen en met melkveehouders leveringsafspraken maken. Alle boeren hebben een aanbod gekregen voor een te kiezen referentieperiode. Als het quotum overschreden wordt, krijgen de boeren die meer leveren dan afgesproken een korting van 10 cent voor iedere te veel geproduceerde kilo melk.

FrieslandCampina kwam eerder incidenteel met maatregelen om de groei van de melkaanvoer aan banden te leggen. Die hadden te maken met capaciteitsproblemen bij de fabrieken en om te voorkomen dat de sector te veel mest zou produceren. De nieuwe structurele beperking is bedoeld om een hogere melkprijs voor de boeren te realiseren.

FrieslandCampina bespreekt de nieuwe aanpak de komende maanden met de melkveehouders. Ook zal het dan zijn plan verduidelijken om een nieuwe zuivellijn te introduceren met extra aandacht voor natuur en klimaat. Wat die extra aandacht inhoudt, is nog niet bekend. ,,Maar we gaan met onze voorwaarden wel een stapje verder dan A-ware”, verklaart Ter Avest. A-ware komt na de zomer met natuur- en klimaatvriendelijker zuivel voor het huismerk van Albert Heijn. De boeren krijgen een meerprijs van 3 cent per kilo melk. FrieslandCampina heeft zijn bonus nog niet vastgesteld.

Grondig hekelt visie Grondgebondenheid

Netwerk Grondig, de belangenorganisatie voor biologische en extensieve melkveehouders, hekelt de vorige week gepresenteerde visie van de Commissie Grondgebondenheid met vertegenwoordigers van boerenorganisatie LTO en het Wereld Natuur Fonds. Deze wil dat een melkveebedrijf in 2025 minimaal 65 procent van het eiwitrantsoen van de koe van eigen land haalt of de directe omgeving en dat de import van eiwitrijke grondstoffen zoals soja en palmpitten in 2025 met tweederde verminderd is. ,,Dit heeft niets met grondgebondenheid te maken”, zegt Grondig-voorzitter Foppe Nijboer. ,,Dit gaat leiden tot meer monoculturen met eiwitrijke raaigrassen, meer kunstmest en minder weidegang om maar zoveel mogelijk gras van het land te kunnen oogsten.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement