Friesland wil kinderen binnen vier jaar rookvrij laten opgroeien

De Friese gemeenten spreken de ambitie uit om kinderen vanaf 2022 rookvrij te laten opgroeien. De droom is dat in 2040 geen kind meer rookt in Friesland.

De verantwoordelijke wethouders van de Friese gemeenten omarmden donderdag het project Rookvrije Generatie, waarmee staatssecretaris Paul Blokhuis dezelfde ambities landelijk hoopt waar te maken.

Tegengeluid van Ooststellingwerf: ‘erg betuttelend’

Het enige kritische tegengeluid in de bestuurscommissie gezondheid van de Veiligheidsregio Fryslân kwam van Ooststellingwerf. Wethouder Esther Verhagen (Ooststellingwerfs Belang) komen de voorstellen om roken te ontmoedigen rond kinderspeelplaatsen en sportterreinen en het aanstellen van coaches om te helpen stoppen met roken ,,erg betuttelend” over. ,,Kunnen we die verantwoordelijkheid niet bij de mensen zelf laten? Gaan we niet te ver? Overschrijden we niet een grens?”

Volgens directeur Margreet de Graaf van Gezondheidsdienst Fryslân is het vanzelfsprekend dat een gezondheidsorganisatie zich maximaal inspant om mensen in hun eigen verantwoordelijkheid te ondersteunen. ,,Er is geen roker die niet wil stoppen. Roken is gewoon voor niemand goed. Je mag nog steeds roken, maar niet in de buurt van kinderen. Roken is eigen verantwoordelijkheid, maar ook publieke verantwoordelijkheid.”

Dantumadiel: ‘tij keert als het om kinderen gaat’

Een deel van het college van burgemeester en wethouders van Dantumadiel had ook twijfels of de ambitie niet te ver ging, zei wethouder Kees Wielstra (Gemeentebelangen Dantumadiel). ,,Betutteling willen we te allen tijde voorkomen. Alleen keert het tij als het gaat om kinderen. Om te beginnen moeten we roken ontmoedigen op plekken waar kinderen komen.”

Opsterland: ‘aangenaam verrast hoever sportclubs al zijn’

Wethouder Libbe de Vries (PvdA) toonde zich ,,aangenaam verrast” hoever sportclubs in zijn gemeente Opsterland al zijn. ,,Ze vragen zelfs een steuntje in de rug. Of wij wél verbodsbordjes willen ophangen, dat helpt om de rokende buurman langs de lijn aan te spreken. Ook drinken na de wedstrijd is echt aan banden gelegd.”

Smallingerland: ‘we horen het goede voorbeeld te geven’

Smallingerland wil graag hulp van de GGD om de vele rokende ambtenaren van de sigaret af te krijgen, zei wethouder Piet de Ruiter (GroenLinks), in het kader van ,,practice what you preach” - geef het goede voorbeeld.

Leeuwarden loopt in Friesland voorop in het ontmoedigen van roken in de openbare ruimte. In die gemeente is eerder dit jaar een convenant gesloten met dertig bedrijven en instellingen om roken in de ban te doen. ,,Niemand heeft het over betutteling”, memoreerde wethouder Herwil van Gelder (PAL/GroenLinks). ,,Rokers denken ook mee hoe we hiermee verder moeten.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement