Friesland verwacht snel besluit over nieuwe sluis Kornwerderzand

De provincie heeft goede hoop dat de financiering van een nieuw sluiscomplex bij Kornwerderzand voorjaar 2019 rond komt.

Aanleiding is een motie van ChristenUnie en CDA die dinsdag unaniem door de Tweede Kamer is aangenomen.

‘Een kwantumstap vooruit’

Die verzoekt de regering om de financiële mogelijkheden in beeld te brengen en in 2019 te rapporteren. ,,In kwantumstap foarút’’, zegt gedeputeerde Klaas Kielstra.

Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie noemt het heel belangrijk dat de hele Kamer achter de motie staat, terwijl minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat die had ontraden. ,,Hoe duidelijk moet het signaal zijn?’’

Twee dingen

Volgens Van der Graaf betekent de motie ten eerste dat de Kamer wil dat de minister met een realisatiebesluit komt.

Daarnaast vraagt de Kamer de minister het voortouw te nemen om, samen met de regio, ,,de financieringsmogelijkheden in beeld te brengen voor de resterende middelen’’. Volgend voorjaar moet ze de Kamer daarover informeren.

Op een begroting van 205 miljoen euro is er nog een tekort van 80 miljoen, zegt Kielstra. Een van de mogelijkheden om dat te verkleinen is versobering van het project: een minder royale uitvoering en in plaats van twee nieuwe bruggen één nieuwe brug.

,,Regio, Rijk en Rijkswaterstaat kijken nog naar de uitvoering’’, zegt ook Van der Graaf.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement