Friesland verschiet van PvdA-rood naar CDA-groen

FOTO ANP / LEX VAN LIESHOUT

Na twee Kamerverkiezingen is de CDA weer de grootste partij in Friesland. De partij heerst in het noordoosten en zuidwesten van de provincie. Van het PvdA-bolwerk is niets meer over.

En dat is vooral voor de Partij van de Arbeid een hard gelag. In de altijd rode gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Heerenveen is de PvdA de zevende partij geworden. In de hele provincie pakte de PvdA 8,7 van alle stemmen, tegen 33 procent in 2012. In geen enkele gemeente is de PvdA de grootste geworden of kwam het maar in de buurt.

Het CDA ‘won’ Friesland met 18,4 procent van de stemmen. VVD, landelijk de winnaar, volgde met 17,1 procent van de Friese stemmen.

Het CDA won in 12 van de 24 gemeenten, al moesten de stemmen in Leeuwarderadeel en Dongeradeel om 4:30 uur nog worden geteld. In Smallingerland zegevierde het CDA, voor de VVD en de SP. PVV werd er de vierde partij. Ook Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Kollumerland, Achtkarspelen, Ferweradiel, Dantumadiel, Franekeradeel, Het Bildt, De Fryske Marren, Littenseradiel en Menameradiel was voor het CDA.

De PVV is de derde partij in Friesland, met 11,3 procent van de stemmen. Vooral in Súdwest-Fryslân, Harlingen, Smallingerland, Dantumadiel en Ooststellingwerf groeide de partij van Geert Wilders.

De SP is de vierde partij van de provincie. Vergeleken met de uitslag in heel Nederland scoort de SP in Friesland beter.

D66 blijft juist achter bij de landelijke trend. In Leeuwarden werden de democraten de tweede partij, achter VVD. In de rest van de provincie bleef de partij steken op gemiddeld 9,7 procent.

GroenLinks is de zesde partij van Friesland. De partij van lijsttrekker Jesse Klaver haalde zijn steun voor een groot gedeelte uit Leeuwarden. Daar kreeg hij 12,8 procent van de stemmen.

In Leeuwarden ligt na de VVD een versplinterd veld van zes partijen. Tussen tweede partij D66 (13,1 procent) en zevende partij PvdA (10,1) liggen in volgorde GroenLinks (12,8), SP (12), CDA (10,7) en PVV (10,5). Tussen de zes partijen zit telkens enkele honderden stemmen.

Heerenveen, altijd een rood PvdA-bolwerk, stemde woensdag vooral VVD. Een op de vijf stemmen ging naar de liberalen. Het CDA volgde, voor de SP en D66.

In Harlingen won de VVD en werd het CDA de tweede partij. PVV werd derde. In Opsterland stemde 17,1 procent op de VVD en 16,7 procent op het CDA. De VVD werd ook de grootste in Ooststellingwerf en Weststellingwerf. De VVD werd ook de grootste op de vier Waddeneilanden, die vier jaar geleden nog verdeeld waren in VVD en PvdA.

ChristenUnie (5 procent), Partij voor de Dieren (2,9), 50Plus (2,9), Forum voor Democratie (1,8) en SGP (2 procent) scoorden allen een bescheiden winst.

Nieuwe Wegen van Jacques Monasch haalde in Nederland 14.000 stemmen. Ook GeenPeil van Jan Dijkgraaf uit Eesterga komt niet in de Tweede Kamer. GeenPeil bond nog geen 5000 kiezers aan zich, bij lange na niet genoeg voor een zetel. In De Fryske Marren, de thuisgemeente van Dijkgraaf, stemden 24 mensen op GeenPeil.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland