Monsters van Friezen die mogelijk het nieuwe coronavirus dragen, worden sinds woensdagmiddag door Izore in Leeuwarden getest. Het centrum voor infectieziekten hoopt andere laboratoria te ontlasten.

Izore verwacht tientallen monsters per dag te checken. Tot nu toe ging van het coronavirus verdacht erfelijk materiaal naar Certe in Groningen. Izore gaat dit nu doen voor GGD Fryslân en de huisartsen en ziekenhuizen in Friesland en de Noordoostpolder. ,,Certe is daar blij mee, zij krijgen alle monsters uit Groningen en Drenthe en de vraag is best groot”, zegt arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker.

Nederland was aanvankelijk terughoudend met het testen op het nieuwe coronavirus, dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Eerder deze week verruimde het RIVM de richtlijnen. Het rijksinstituut voor volksgezondheid adviseerde ziekenhuizen alle patiënten met luchtwegklachten zelf te testen. De vier Friese ziekenhuizen houden zich met hulp van Izore aan die richtlijn. ,,Dat doen we sinds deze week”, meldt Judith Velting van Nij Smellinghe in Drachten.

Bekijk ook | Zien hoe het zit: zo werkt het coronavirus en hierom is het zo ongrijpbaar

Materiaal hoog uit de neus

In laboratoria elders in Nederland kan het al tot 48 uur duren voor een uitslag bekend is, zo druk is het er, bijvoorbeeld in Zuid-Holland. Volgens Van Elsacker zal Izore in eerste instantie een keer per dag de aangeleverde monsters - materiaal van heel hoog achter uit de neus - testen. ,,Als het aanbod groter wordt, kunnen we meer runs doen. Het is voor de zorg cruciaal deze uitbraak zoveel mogelijk binnen de perken te houden, dan is het cruciaal dat we het coronavirus op tijd herkennen en passende maatregelen nemen.”

Dinsdag kreeg een vrouw uit Friesland nog te horen dat ze niet lijdt aan Covid-19. Het echtpaar, dat anoniem wil blijven, was met koorts en hoestklachten teruggekeerd uit het noorden van Italië. Tijdens de terugreis hoorden ze dat er in naastgelegen gebieden het coronavirus was uitgebroken. Toen ze al een week thuis waren, werd ook hun vakantieoord tot corona-gebied uitgeroepen.

Aanvankelijk konden ze zich niet laten testen. De man van de vrouw verklaarde dat ze echt moesten aandringen bij GGD Fryslân. Die vond een test niet nodig, terwijl ze aan alle risico-voorwaarden voldeden, meldde hij. GGD Fryslân laat weten niet op individuele gevallen te reageren. ,,We houden ons aan de criteria op basis waarvan we al dan niet testen”, meldt een woordvoerder.

Drie gevallen in Noord-Nederland

Vooralsnog zijn er in heel Noord-Nederland drie bevestigde gevallen van corona-besmetting, een echtpaar uit het Drentse Dalen en een collega van de man. Volgens Van Elsacker gebruiken de meeste artsen hun gezond verstand en wordt er bij vermoeden van coronavirus getest. ,,Die meneer uit de regio Coevorden voldeed naar de letter van de wet niet aan alle richtlijnen, maar de artsen hebben hem toch laten onderzoeken, want ze vertrouwden het niet helemaal.”

MCL heeft alvast in een paar dagen tijd een complete afdeling ingericht, waar bij een uitbraak vijftien patiënten opgenomen kunnen worden, meldt woordvoerder Gerard Akkerman. Als er patiënten komen, dan eten die ook op de afgesloten afdeling M, legt internist-infectioloog Linda Kampschreur uit. In geval van nood kan MCL die capaciteit voor corona-patiënten opschalen naar dertig.

Lees ook LC+ | Vier vragen over de komst van het coronavirus in Nederland

Strikte isolatiekamers

De bedden zijn bovenop de zeven strikte isolatiekamers die MCL beschikbaar heeft voor patiënten met besmettelijke micro-organismen. Tjongerschans (Heerenveen) en Antonius (Sneek) hebben eveneens zeven strikte isolatiekamers voor eventuele Covid-19-patiënten, Nij Smellinghe bezit er acht.

Bij de ingangen waarschuwt MCL op banners patiënten die vermoeden dat ze het coronavirus hebben: ‘Kom dan NIET het ziekenhuis binnen! Ga direct naar huis en bel uw huisarts...’

Lees ook | Nepnieuws over corona gaat rond op social media: zo herken je wat wel en niet waar is

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct