Friesland staat voor een weekend boordevol activiteiten

Sneekweek, SKS skûtsjesilen, Tall Ships Races, Veenhoop Festival of Concours Hippique Rijs. Het valt misschien niet eens mee om een keus te maken uit het heel brede aanbod. Een greep uit een paar activiteiten dit weekend.

Tall Ships Races

De tallships die vrijdagmiddag na de Sail In hun ligplaats in de haven hebben opgezocht, zijn daar te bezichtigen tot maandag 6 augustus. Ze verlaten Harlingen die dag tussen 11.00 en 16.00 uur tijdens de Sail Out. Op de kades en pleinen vinden van vrijdag tot en met maandag tientallen activiteiten plaats. Zo is er een shantyfestival, een ambachtenmarkt, een optreden van de Hubert Heeringa All Starsband en de Horizontoer brengt een bezoek aan de stad. Vanuit een reuzenrad kan men de schepen van bovenaf bekijken.

Harlingen, centrum
Vrijdag t/m maandag vanaf 11.00 uur

Sneekweek

In Sneek begint vrijdag 3 augustus de 83ste Sneekweek met de traditionele vlootschouw en de bekendmaking van de Panschipper. Tot en met zondag 12 augustus wordt er gezeild op de Snitser Mar en is er feest, muziek en onder andere markt en in het centrum van de waterpoortstad en op het Starteiland. Hoogtepunt is Hardzeildag op woensdag 8 augustus.

Sneek, centrum en Snitser Mar
Vrijdag 3 t/m zondag 12 augustus

Veenhoop Festival

The Dirty Daddies, Danny Vera, Mooi Wark, De Doelleazen, Lytse Hille, De Hantsjegauwers, The Kentucky Grasshoppers en Jacques Herb. Artiesten en bands die dit jaar optreden op het Veenhoop Festival, maar dat geldt ook voor de Bokkers, Alice Springs Whiskey Tour en The Hillbilly Moonshiners en vele anderen. Maandag zeilen de skûtsjes op De Veenhoop.

De Veenhoop
Vrijdag 3 tot en met maandag 6 augustus

FOTO ARCHIEF LC

SKS skûtsjesilen

In Grou barst zaterdag 4 augustus de strijd tussen de schippers en bemanningen van de SKS-skûtsjes los. De wedstrijd begint, afhankelijk van het weer natuurlijk, om 14.00 uur. Het publiek kan het best een plekje zoeken bij de Tijnje waar ze de skûtsjes van dichtbij kunnen bekijken.

Grou, Pikmar
14.00 uur

Rôggefeest op Ameland

Op Ameland vindt vrijdag 3 augustus het Rôggefeest plaats. ’s Middags zijn er op twintig locaties optredens van de meest uiteenlopende straatartiesten en muziekgroepen. Het feest wordt vrijdagavond afgesloten met de traditionele Parade van alle muzikanten die aan deze 32ste editie hebben meegewerkt.

Ameland, Nes
Vrijdag 3 augustus

Under de Toer

Kunstenaars uit Friesland en Ost-Friesland hebben zich in het kader van Under de Toer laten inspireren door het gedicht Memoriam Patris van Slauerhoff. Bij de start van de expositie in de dorpskerk in Huizum op zaterdag 4 augustus (14.00 uur) worden de kunstenaars geïnterviewd over hun werk. Zondag 5 augustus houdt Slauerhoffkenner Rob Leemans een lezing over het leven van Slauerhoff.

Huizum, dorpskerk: expositie tot 6 oktober, alle zaterdagmiddagen vanaf 13.00 uur.

De verdwenen peerden

In Oude- en Nieuweberkoop wordt dit weekend de voorstelling De Verdwenen Peerden uitgevoerd. Muziekverenigingen, muzikanten, de Stellingwarver Schrieversronte en leerlingen van enkele scholen werken mee aan dit theaterstuk, dat zich eigenlijk afspeelt in Nijeberkoop. Het is een literair-muzikale vertolking van het verhaal van paarden die hun toevlucht zochten bij het kerkje dat allang is verdwenen.

Oldeberkoop, Bonifatiuskerk
Vrijdag en zaterdag 3 en 4 augustus

Concours Hippique Rijs

Voor paardenliefhebbers is de eerste zaterdag een vast gegeven: CH Rijs. De naam refereert nog aan de tijd dat het concours in Rijs werd gehouden, maar het evenement wordt al jarenlang op de accommodatie van Manege Gaasterland in Harich gehouden. Bezoekers krijgen vele facetten van de paardensport voorgeschoteld, met de nadruk op de aangespannen sport. Dit jaar worden de kampioenschappen Fries ras damesklasse regionaal, Fries ras tandems en het kampioenschap tweespannen ereklasse verreden. De massastart De Mijl van Rijs is een van de spectaculaire onderdelen deze dag. 

Harich, Manege Gaasterland
Zaterdag 4 augustus, 8.30 - 18.00 uur

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement