Sportvisserij Fryslân zet zaterdag zeshonderd spiegelkarpers uit. Dat gebeurt op verschillende plekken in heel Friesland.

Mede daardoor is de provincie over tien jaar het karpervisparadijs van Nederland. Tenminste, dat verwacht Wijtze Tjoelker die namens de visvereniging alles afweet van het project. In Friesland worden al sind 2005 spiegelkarpers uitgezet; meestal zo rond de vijfhonderd per jaar. ,,Dêrmei bouwe wy stadich oan in moaie karperstân yn ús Fryske wetter’’, zegt Tjoelker.

Dat het water de laatste decennia steeds schoner is geworden en daarmee voor veel voedsel zorgt, helpt de vissen te groeien. De grootste karpers zitten nu nog in diepe zandputten in Brabant en op de Veluwe. ,,Mar as wy tsien jier fierder binne, dan wol elk nei Fryslân om op ús karpers te fiskjen.’’

'Lytser moat net'

De karpers die worden uitgezet, komen uit Tsjechië en zijn ongeveer drie jaar oud en tussen de 35 en 40 centimeter lang. ,,Lytser moat net want oars dan frette de ielguozzen (aalscholvers) en snoeken se allegear op. En dêr binne se te djoer foar.’’ Ze kosten ongeveer 6,50 euro per kilo en dus ongeveer een tientje per stuk.

Er worden alleen maar spiegelkarpers uitgezet omdat die zich in de natuur moeilijk vermenigvuldigen. Ze krijgen wel nazaten, maar de volgende generatie bestaat maar voor 40 procent uit spiegelkarpers en voor 60 procent uit schubkarpers. ,,Dat is genetysk. Dat sit yn de fererving. Soenen wy gjin spegelkarpers útsette, dan binne dy oer in tal jierren allegear ferdwûn’’, verwacht Tjoelker.

Meeneemverbod

Sportvissers die op karper vissen – in Friesland zijn dat er naar schatting 250 – moeten die verplicht terugzetten, want er geldt een meeneemverbod. De vissers worden geacht de karpers te meten, te wegen en de linkerzijde van de vis op de foto te zetten. Elke vis heeft namelijk een uniek eigen schubbenpatroon. Zo kan van elke vis in een groot databestand worden bijgehouden welke vis waar is gevangen en hoe het met hem of haar gaat. In die database zitten nu zo’n 11.000 karpers. De zwaarste vis is uitgezet in 2008 en weegt nu 19,5 kilo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct