Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Friesland hoeft volgens staatssecretaris niet bang te zijn voor laagvliegen: 'Kans zeer klein'

De kans dat Defensie ooit de laagvliegroute over oostelijk Friesland in gebruik neemt is ,,zeer klein’’. Maar definitief schrappen komt in het woordenboek van het ministerie niet voor.

Staatssecretaris Barbara Visser gaf dinsdagavond in de Tweede Kamer uitleg over de commotie die in Friesland is ontstaan na berichten over de laagvliegroute over het oosten van de provincie. Zij zei nogmaals dat een ambtelijk bericht van de Luchtmacht, die schreef de route opnieuw in gebruik te willen nemen, ongelukkig was geweest en prematuur.

Dat de Friezen de afgelopen week boos zijn geworden, was in Den Haag tot alle Kamerleden doorgedrongen. ,,Ze voelen zich alsof ze zijn terechtgekomen in een stripverhaal’’, zei Sadet Karabulut (SP). ,,Een stripverhaal van kapitein Biggles en het Brullende Breekijzer.’’

CDA-Defensiewoordvoerder Martijn van Helvert was vooraf bijgepraat door zijn Leeuwarder partijgenoot Harry van der Molen. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik bekende dat hij de afgelopen week vaker de Leeuwarder Courant had gelezen dan ooit tevoren.

Friese delegatie

Een delegatie Statenleden van FNP (Sijbe Knol en Wopke Veenstra) en PvdA (Jaap Stalenburg) was naar de Tweede Kamer afgereisd om de excuses aan te horen. Visser nam vooraf alle tijd om met het drietal in gesprek te gaan.

Karabulut hamerde erop dat het ministerie van Defensie de omgeving serieus moet nemen. ,,Provincies en gemeenten zijn niet een soort van pacifisten. Het zijn serieuze bestuurslagen van ons land.’’

Lees ook | Het ministerie van Defensie ging eerder al door het stof (LC+)

PvdA’er John Kerstens zei het te waarderen dat de staatssecretaris ruiterlijk haar excuses had aangeboden over de gang van zaken. Maar helemaal weg is de angst voor de laagvliegroute niet. ,,Het woord ‘prematuur’ blijft in de lucht hangen.’’

De staatssecretaris zei met zo veel woorden dat Friesland echt niet bang hoeft te zijn dat de laagvliegroute in gebruik komt. Ze acht die kans ,,zeer klein’’. ,,En deze toezegging is politiek gewicht waard.’’

‘Zelfde beperkingen als in 2002’

Het ministerie is bezig met de aanvraag van een natuurvergunning voor al haar militaire vliegactiviteiten, ook in het Waddengebied. In dat kader kwam de laagvliegroute voorbij. De Luchtmacht wil de route voor nood achter de hand houden.

Visser denkt dat het er vanwege veiligheid en lawaai niet van zal komen. ,,Wat mij betreft gelden dezelfde beperkingen als in 2002. Laat ik daar klip en klaar in zijn.’’ Nog dit jaar geeft ze uitsluitsel.

Lees ook | Commentaar over de laagvliegkwestie: Eerst regelen, dan praten (LC+)

De provinsje Fryslân wil het liefst helemaal van de route af, zodat gemeenten dan weer ongestoord kunnen bouwen. SP en PvdA dienen er komende week een motie over in. Een Kamermeerderheid lijkt niet voorhanden.

De twee laagvliegroutes voor gevechtsvliegtuigen, waarvan de westelijke een slapend bestaan leidt.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement